Átvilágítják az állami földeket

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megbízási szerződéseket köt a gazdálkodókkal a hasznosítatlan állami földek megművelésére, de a korábbi rendszertől eltérő módon, legfeljebb egy gazdasági évre. A korábbi földalapkezelő vagyonnyilvántartásának átvétele után ugyanis kiderült, hogy az előző kormány birtokpolitikája miatt jelenleg több százezer hektárnyi állami tulajdonú terület hever parlagon. A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleménye szerint az állami ingatlanok most megkezdett átvilágítása augusztusban fejeződik be. Ezután tudják pályázatok útján rövid, illetve középtávon hasznosítani a területeket.

A Népszabadság által megkérdezett földpiaci szakértők szerint a rövid távú bérletbeadás hátránya, hogy a bérlő nem tud hosszabb távon számolni a földdel. De az ilyen módszer ellen szól az is, hogy ezeket a földeket „kizsarolják”, ugyanis a gazdálkodónak nem fűződik ahhoz érdeke, hogy okszerű tápanyag-gazdálkodást folytasson.

A tárca állítása szerint amegbízási szerződések nem helyettesítik a haszonbérletet és nem biztosítanak előjogot a földhasználónak a későbbi pályáztatásnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.