Vasutasingatlanok: kétféle nyilvántartás, eltérő adatok

Évtizedes a káosszal küzd a MÁV: a vasúttársaság valójában még azzal sincs tisztában, hogy mi az övé, és mi az, amit használ. Mindez olyan örökség, amelyen a vasút 1993-as részvénytársasággá válása óta nem változtatott senki. Kétféle nyilvántartás létezik a MÁV tulajdonában, illetve kezelésében lévő ingatlanokról. Az egyik a társaság saját számviteli nyilvántartása.

E szerint a vasút országszerte 128 ezer ingatlan felett rendelkezik. Közülük 109 ezer épület, vagy valamiféle építmény, további 19 ezer földterület. A másik hivatalos nyilvántartás a földhivataloké. Az ottani papírok tanúsága szerint a MÁV nevével 16 ezer földingatlant tartanak nyilván. Közülük 6,5 ezer az állam, 9,5 ezer a MÁV tulajdonában van. A vasútnál a zűrzavart azzal magyarázzák, hogy a társaság 1993-as megalakulása óta nincs megoldás ingatlanjaik tulajdoni viszonyainak rendezésére. Számos ingatlan földhivatali bejegyzése évek, évtizedek óta nem történt meg. Máshol a tervezett telekalakítások befejezetlensége akadályozza, hogy a vasút rendelkezzen vagyona felett.

Márpedig, amíg ez nem változik, a MÁV aligha láthat hozzá ingatlanjai hasznosításához. Holott ingatlanvagyonának becsült bruttó értéke együttesen csaknem 580 milliárd forint. Igaz, ezek közül a vasútüzemhez szükséges mintegy 76 ezer darab, összesen 511 milliárd forint értékű ingatlan felhasználási lehetőségei korlátozottak. Más a helyzet a vasútüzemhez nem szükséges 32 ezer ingatlannal: a becslések szerint 35,5 milliárdot érő vagyonelemek egy részét visszaadhatnák tulajdonosának, az államnak, vagy értékesíthetnék. Az pedig további vizsgálatot igényel, mi lehet a sorsa a MÁV további 33,4 milliárd forintra taksált értékű 4109 egyéb – hivatali, ipari, esetleg tároló – épületének, ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogosítványának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.