Röviden

Holland jegybankár lehet Trichet utódja

Nout Wellink, a holland jegybank elnöke követheti az októberben leköszönő Jean-Claude Trichet-t az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztján – értesült a Reuters. Esélyeit ugyanakkor csökkenti, hogy alkalmasságát saját országának pénzügyminisztere, Jan Kees de Jager vetette fel, s hogy az EKB első elnöke a szintén holland Wim Duisenberg volt.Wellink elismert szakember, tagja a Nemzetközi Valutaalap kormányzótanácsának. A jelöltkeresés azután vett új lendületet, hogy AxelWeber, a Bundesbank elnöke, a poszt esélyese a közelmúltban távozott a német jegybank éléről, s EKB-elnöki ambíciókat sem táplál tovább. (K. B.)

Kínai kölcsönből épül a Buenos Aires-i metró

Kína kedvező kamatozású, 1,4 milliárd dolláros kölcsönt folyósít Argentínának egy új Buenos Aires-i metróvonal megépítéséhez. Tavaly nyáron Peking már megszavazott egy 10 milliárdos támogatást is az argentin infrastruktúra fejlesztéséhez, a pénzből a vasútvonal-hálózat felújítására és a córdobai metró megépítésére is jut. (K. B.)

Helyreigazítás

Szombati számunkban megjelent A mazsolázástól is függ az európaktum című cikkünkben tévesen idéztük Martonyi János külügyminisztert, aki pénteki háttérbeszélgetésén nem nevezte reális veszélynek, hogy az adóharmonizáció érdekében a régi uniós tagok a kohéziós alapokat használnák nyomásgyakorlási eszközként az újakkal szemben. Ezzel szemben Martonyi szerint a kohéziós politikát sikerült összekapcsolni az Európa 2020 stratégiával, s így nem fenyeget az a veszély, hogy az új tagállamokat a régiek a kohéziós forrásokkal „revolverezhetnék”. A miniszter szerint az eurózónán kívüli tagállamok közül három és öt közé tehető azok száma, amelyek vélhetően nem csatlakoznak majd a versenyképességi paktumhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.