Lakótelepek sora épül a sivatag szélén

A magyar építőipar csak álmodozhat olyan megbízásról, amilyet a szaúdi uralkodó adott ki: Abdullah király három év alatt félmillió lakás megépítését rendelte el. És még ez is kevés a helyi lakossági igények kielégítéséhez.

Az olajban hihetetlenül gazdag Szaúd-Arábia gigantikus lakásprogramot hirdetett, amelynek eredményeként 2014-ig kétmillió otthont kellene futószalagon kialakítania ahhoz, hogy megoldja az ország lakhatási problémáit. Egyelőre ennek a negyede látszik megvalósulni. Abdullah király 67 milliárd dollárt biztosít a beruházásokhoz, ám ez jelképes összegnek számít a valós költségekhez képest. Az uralkodó ugyanennyit szán szociális és oktatási kiadásokra is. A 67 milliárd dollárból 12 milliárdot a szaúdi ingatlanfejlesztési alap kap meg, a maradékból pedig az állami alkalmazottak lakáshoz jutását támogatják. Az ingatlanfejlesztési alap kamatmentes kölcsönéből 133 ezer lakás épülhet Ibrahim al-Assaf pénzügyminiszter szerint. Az alap 600 ezer lakás megépítésében működött közre 1975-ös létrehozása óta.

A program azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e a jelzáloghitelezési reformot végrehajtani a világ legnagyobb olajtermelő államában, ahol immár tíz éve folyik a vita a magántőke bevonását megkönnyítő intézkedések meghozataláról. A magántőke szerepvállalását jelentősen akadályozza a jelzáloghitelezés szabályozatlansága, emiatt a bankok gyakorlatilag tehetetlenek a fizetésképtelen adósokkal szemben, és inkább távol maradnak a hitelezési piac ezen szegmensétől. Jellemző, hogy a lakások csupán egy százaléka épült jelzáloghitelből, szemben a szomszédos Egyesült Arab Emírségek hét, illetve az Egyesült Államok 66 százalékos hasonló mutatójával. A szaúdiak jellemzően készpénzre, vagy személyi hitelre vásárolnak lakást, sokszor családi összefogással. Némi lendületet adhat most az ügynek, hogy az eddigi 79 ezer dollárról 131 ezer dollárra növelik a jelzálog mellett adott állami lakásépítési támogatást.

Ilyen finanszírozási hiányosságok miatt viszont nem is csoda, hogy nincs elegendő forrás a tömeges lakásépítésre, az utóbbi negyven évben négyszeresére gyarapodott lakosság méltó elhelyezésére. A helyzetet rontja, hogy a magántőke az elmúlt években inkább a minőségi ingatlanberuházások felé mozdult el, ott találva magának fizetőképes keresletet.

A szaúdi Capitas holding vezérigazgatója, Naveed Siddiqui szerint a jelzáloghitelezés megkönnyítésével évi 32 milliárd dollárnyi tőkét lehetne a lakáspiacra terelni. Úgy véli, a hitelfelvevők előzetes szűrésével, majd fizetőképességük folyamatos ellenőrzésével hatékonyan és időben meg lehetne előzni az esetleges hitelbedőléseket. Egyedül az állam képtelen kezelni a problémát – tette hozzá a Bloomberg érdeklődésére. Olyan nagyságrendről van szó, amely kreatívabb megközelítést követel a társadalmi probléma megnyugtató kezelése érdekében – hangoztatta.

Fontos a jó közérzet

Abdullah király az észak-afrikai és a bahreini rendszerváltó hangulat láttán számos közérzetjavító intézkedést jelentett be, hogy elejét vegye a forradalom importjának. A lakásprogram felgyorsítása mellett a szaúdi vállalatok dolgozói kéthavi pluszfizetést kapnak, hasonlóan az állami alkalmazottakhoz és az egyetemistákhoz. A minimálbért 800 dollárra, a munkanélküliségi-segély havi összegét pedig 260 dollárra emelik. Bőkezűbb egészségügyi ellátást ígérnek és a vallási intézmények fejlesztését és az új mecsetek építését is felgyorsítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.