Újabb meglepő nevek a monetáris tanácsban

Rogán Antalnak ismét sikerült két meglepő nevet kihúznia a monetáris tanácstag jelölteket tartalmazó cilinderből. Cinkotai János és Kocziszky György meghallgatása és kinevezése már ma megtörténhet.

Teljessé válhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfős monetáris tanácsa, amennyiben ma sikerrel veszi az akadályokat a Rogán Antal vezette gazdasági és informatikai bizottság által megnevezett két új külsős tagjelölt: Cinkotai János és Kocziszky György. Tekintettel a kormánypárti jelölésre, parázs vita nem várható, és az aspiránsokról délután már szavazhat is a parlament. Ahogy azt két héttel ezelőtt tette. Akkor az Országgyűlés Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet delegálta a monetáris tanácsba.

Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc két hete Rogán Antal társaságában érkezett a bizottsági meghallgatásra
Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc két hete Rogán Antal társaságában érkezett a bizottsági meghallgatásra

Rogán Antal megválasztásukkor kijelentette, hogy a tanács működőképessége helyreállt, így már nem sürgős jelölteket állítaniuk a másik két külsős helyre. Mint ismert, a kormány kezdeményezésére a parlament a Rogán-bizottságra bízta a négy külsős tag jelölését. Ezzel el tudta érni, hogy – szakítva a gyakorlattal – két személy jelölésére ne Simor András jegybankelnök tehessen javaslatot. A közgazdász végzettségű 66 éves Cinkotai János figuránsként kezdte 1964-ben, karrierje a vízügyi hivatalnál és az árhivatalnál folytatódott, innen vette maga mellé 1990-ben Antall József miniszterelnök. Kormányfőtanácsosként az antiinflációs gazdaságpolitika kialakítása volt a feladata. Az inflációs szaktekintélyként jellemzett Cinkotai saját statisztikája szerint az elmúlt 23 év alatt inflációs előrejelzései 96 százalékos biztonsággal teljesültek, a megválasztása esetén elsősorban e téren tudná segíteni a monetáris tanács munkáját.

Az első Orbán-kormány idején Cinkotai a Központi Statisztikai Hivatalnál, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél egyaránt elnöki tanácsadóként szolgált, továbbá Matolcsy György miniszteri tanácsadójaként tevékenykedett. Nem mozog idegenül a jegybank épületében sem, hiszen Járai Zsigmond hatéves mandátuma alatt, 2007 végéig elnöki tanácsadóként dolgozott, majd kétéves pauzát követően tiszteletbeli elnöki tanácsadóként Simor András mellé szegődött. A tiszteletbeli titulus azt jelenti, hogy nem kap pénzt a munkájáért.

A Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány is igényt formált Cinkotai tapasztalataira, aki alacsonyabb beosztásban, gazdasági főtanácsadóként a Miniszterelnöki Hivatalban hasznosította tudását, miközben a Fasori Evangélikus Gimnázium hittanárként oktatott.

Cinkotaival szemben Kocziszky György dékán, a Miskolci Egyetem Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézetének vezetője színtiszta tudományos karriert futott be. A gépészmérnök-közgazda pályáját a gumiipari vállalatnál kezdte 1972-ben, egy évre azonban szakított a vállalkozói szférával és azóta a Miskolci Egyetem alkalmazásában áll.

Az MSZP nem kér a pártkatonákból

Burány Sándor, a parlament gazdasági és informatikai bizottságának szocialista tagja a Népszabadságnak azt mondta: Cinkotai János és Kocziszky György jelölésével teljessé válik a monetáris tanács Fidesz általi elfoglalása. A politikus szerint egy olyan helyzetben, amikor a kormány gazdaságpolitikája veszélyezteti a forint stabilitását, különösen fontos lenne, hogy ne pártkatonák kerüljenek a monetáris tanácsba. A szocialisták változatlanul botrányosnak tartják a jelölési folyamatot, és elvárják a két várhatóan megválasztásra kerülő személytől, hogy kiválasztásuk körülményeitől függetlenül a forint árfolyamának védelmén dolgozzanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.