Változatlan paksi atomtervek

A Paksi Atomerőművet birtokló MVM nyitott az erőmű stressztesztjére, illetve a biztonsági előírások esetleges változására. Mivel a jelenlegieknek az egység mindenben megfelel, a fukusimai atomszerencsétlenség miatt egyelőre nem lát okot a biztonság fokozására és nem állítja le a bővítést.

A fukusimai eset rendkívül ritka szerencsétlenségek sorozatának eredménye – vélekedik a Paksi Atomerőművet tulajdonló Magyar Villamos Művek (MVM). Jelenleg még kevés megbízható információ áll rendelkezésre Japánból, de az megállapítható, hogy az ottani eseményekhez hasonló, 9-es erősségű földrengés, illetve az azt követő cunami Magyarországon kizárható. A hazánk területén eddig előfordult legnagyobb, 6,5-es erősségű földrengésnek – ami 250 éve volt – a paksi erőmű teljes mértékben ellenáll – szögezik le.

A stresszteszttel kapcsolatban az uniós álláspontot kívánják követni. Március 15-én elvi egyezség született a Günter Oettinger energetikai biztos vezette megbeszélésen a stressztesztekről. Az ülésen Magyarország jelezte, hogy részt kíván venni a módszertan kidolgozásában és a tesztek lefolytatásában. A Paksi Atomerőmű ugyanakkor már átesett egy ilyen teszten. Ennek eredményeképpen a már addig is komoly tűréshatárú létesítményen további műszaki fejlesztéseket hajtottak végre.

Jelenleg „nincs olyan információ”, ami miatt változtatni kellene az atomerőmű Lévai-projektnek nevezett bővítési ütemezésén – fogalmaznak. A folyamat a tervek szerint halad: jelenleg a tenderkiírást készítik elő. (A szakminisztérium korábban ezt 2012 elejére ígérte.) A mostani helyzet részleteinek megismerésével további biztonsági lehetőségek vizsgálata is szóba kerülhet. A fukusimai erőmű balesete kapcsán biztonságnövelő beruházásokról még korai beszélni. Előbb pontos szakmai képet kell kapni a történtekről, elemezni kell, hogy az ottani körülmények mennyiben vonatkoztathatók Magyarországra.

A bővítés előkészítési munkái során a mai legmodernebb atomerőmű-típusok kerülnek szóba, mindazon biztonsági előírások figyelembe vételével, amiket a nemzetközi előírások és ajánlások tartalmaznak. Ilyen a földrengésállóság vagy a repülőgépek becsapódása elleni védelem. Ha ezek az előírások időközben módosulnak, úgy a pályázati kiírásokban ezt is figyelembe veszik. Az eredeti tervek szerint az új, ötödik blokkot 2020–2025-ben kapcsolnák a hálózatra. A jelenlegi tervek szerint a beruházás nem igényelne költségvetési forrást, de a pénzügyi oldalt még vizsgálják.

Atomvita a parlamentben

Többek között földrengés és árvíz elleni védelem, a hűtőrendszer állapota, a tartalék-áramforrás biztonsága, a reaktor védettsége és a balesetek alkalmával követendő eljárások szerepelnek majd azon a stresszteszten, amit uniós kezdeményezésre a Paksi Atomerőműben is lefolytatnak – jelentette be a parlamentben a fukusimai atomszerencsétlenség miatt összehívott bizottsági ülésen Bencsik János államtitkár. Az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott, a hazai áramigények 40–50 százalékát biztosító atomerőműnek középtávon nincs alternatívája. Jávor Benedek, az ellenzéki LMP képviselője viszont azt kérte a kormánytól: a kockázatok felmérése előtt az üzemidő-hosszabbításról és új blokkok építéséről se szülessen döntés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.