Kisebbségbe szorul Simor

Amennyiben jövő hétfőn a parlament gazdasági és informatikai bizottsága megnevezi és meghallgatja a jegybank monetáris tanácsának még hiányzó két külsős pozíciójába jelölt személyeket, az Országgyűlés akár aznap dönthet megválasztásukról.

A téma ugyanis szerepel a parlament napirendjén, de hogy elővigyázatosság vagy taktikázás áll-e a háttérben, azt legfeljebb a bizottság fideszes vezetője tudhatja.

Mint azt Rogán Antal a március 7-én megválasztott két új tag, Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc kinevezése kapcsán megjegyezte: nem kell elsietni a másik két külsős tag delegálását, hiszen a monetáris tanács működőképessége már biztosított. A kamatpolitikáról döntő tanácsban alanyi jogon jár a tagság a jegybank elnökének és két alelnökének, míg a hatéves időszakra megválasztandó négy külsős tag jelölési procedúráját az idén változtatta meg a kormánypártok kezdeményezésére a parlament.

A korábbi metódus szerint két jelöltet a jegybankelnök, kettőt a miniszterelnök javasolhatott. Ma már a jelölés joga kizárólag a gazdasági bizottságot illeti meg. A váltás hivatalos indoklása szerint a parlamenti megerősítéssel nagyobb legitimitást kapnak az új tagok, míg a földhözragadt magyarázat szerint ezzel a technikával tud többséghez jutni a kormány a monetáris tanácsban, s a maga ízlése szerintivé alakítani a Simor András elnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökök által eddig képviselt óvatos kamatpolitikát.

Szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy a kormánynak kedves kamatcsökkentésre a nemzetközi helyzet nem sok esélyt hagy, akár öt-, akár héttagú legyen a monetáris tanács. A két új ember nevét Rogán Antal később hozza nyilvánosságra.

Simor András a februári kamatdöntésről tájékoztatja az újságírókat. A jegybankelnök nem ijed meg az árnyékától
Simor András a februári kamatdöntésről tájékoztatja az újságírókat. A jegybankelnök nem ijed meg az árnyékától
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.