Még negyedévi moratórium

Sürgősséggel tárgyalta és már el is fogadta tegnap a parlament a kilakoltatási moratórium fenntartásáról szóló javaslatot.

A kétharmados kormánytöbbség csak a saját javaslatait támogatta, az LMP és az MSZP módosítóit nem szavazták meg. Nem támogatták például a szocialista Tóbiás József és Simon Gábor beadványát sem, amely a lakáshitelesek helyett a jelzálogadósokra terjesztette volna ki a védelmet, megkímélve ezzel a kilakoltatástól azokat, akik szabadfelhasználású jelzáloghitelüket nem tudják törleszteni.

Az alapindítvány értelmében az április 15-ével lejáró kilakoltatási moratórium után sem lehet utcára tenni a bajba került hiteleseket, de egy menet közben beadott módosító indítvány alapján a határidőt nem határozatlan időre, hanem (Rogán Antal és Lázár János beadványa alapján) „csak” július elsejéig tolták ki. Szintén újítás a korábbi rendszerhez képest, hogy a hatályos moratórium szerint védelem nemcsak a lakáshitel-tartozásokat maguk előtt görgetőket illetett meg, de minden más olyan bajba jutott személyt is, aki például közösköltség-elmaradással rendelkezik, felhalmozott köztartozása van, vagy épp tartozik egy másik személynek vagy cégnek és csak az ingatlan elvételével hajtható be az összeg. Most, utóbbiakra már nem vonatkozik a kilakoltatási moratórium, kizárólag a lakáshitelesekre.

Riz Levente fi deszes képviselő, mint a napirendi pont előadója azzal érvelt a moratórium meghosszabbítása mellett, hogy a szocialista kormányzás tette kiszolgáltatottá a hiteleseket, kergette őket a devizakölcsönökbe és tette ki ezzel őket a nemzetközi pénzpiac szeszélyeinek. Riz szerint addig, amíg a bankok nem partnerek a közteherviselés megosztásában, addig az államnak védenie kell az állampolgárokat.

Vágó Gábor, a téma LMP-s felelőse lapunk megkeresésére azt mondta: a moratórium meghosszabbítása csak tüneti kezelés, amire azért van szükség, mert a kormány nem tartotta be ígéretét és semmit sem tett az adósok megsegítéséért, nem hozta létre például az eszközkezelőt. – A kormány ahelyett, hogy kihúzná a vízből, vagy akár csak mentőövet dobna a fuldoklóknak, inkább egy fadarabot dob csak nekik a vízbe, mondván: ezen még elúszkálhattok egy darabig” – fogalmazott az ökopárti politikus. Az LMP szerint pénzügyi csomagjuk átfogó megoldást kínál és ennek érdekében politikai vitanapot kezdeményeznek az ügyben.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója a parlamenti vitában azt kifogásolta, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nem vett részt a vitában, a kormány nem mondta el, hogy ki a téma felelőse és milyen megoldást javasol. –Igen, az elmúlt nyolc évért mi vagyunk a felelősek, de már túl vagyunk a választáson, miért ilyen hangosak? – mondta a közben bekiabáló kormánypártiaknak. Tóbiás rámutatott, hogy az eszközkezelő létrehozásáról a kormánypárti oldal mondott mindig újabb és újabb határidőket, de a koncepción túl semmi nem ismert. A szocialista politikus szerint ráadásul egy jogi hiányosság miatt a törvény hiába él, kilakoltatások azért továbbra is vannak.

Rohamrendőrök nyomják be egy elárverezett családi ház kerítését még a jogi védelem elrendelése előtt
Rohamrendőrök nyomják be egy elárverezett családi ház kerítését még a jogi védelem elrendelése előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.