Lépéskényszerben a cseh kormány

A gyorsított eljárás miatt alkotmányellenesek a tavaly elfogadott cseh megszorító intézkedések. A képviselőknek újra szavazniuk kell a csomagról, csakhogy a kormány azóta kisebbségbe került a szenátusban.

Nem volt törvényes alapja annak, hogy tavaly novemberben gyorsított eljárással fogadják el a megszorító intézkedéseket –így döntött többségi szavazással a brnói székhelyű cseh alkotmánybíróság. Határozatuk alapján a kétkamarás képviselő-testület döntése ezért az év végén érvényét veszti, ha addig a honatyák nem szavazzák meg újra a jogszabálynak megfelelően a jóléti kiadásokat drasztikusan lefaragó csomagot.

– Az alkotmánybíróság nem a törvények tartalmát, hanem az elfogadás módját vizsgálta, és megállapította, hogy a gyorsított eljárást semmi sem indokolta. A kormánypártiak ezzel a lépéssel a törvényalkotás demokratikus folyamatát sértették meg. Ugyanis a mindenkori parlamenti ellenzék alapvető joga, hogy legyen kellő tere és ideje az érvelésre, ellenvéleményük kifejtésére. Erre a közkiadások lefaragása előtt nem kaptak lehetőséget – indokolta a döntést Eliska Wagnerová, a cseh alkotmánybíróság alelnöke. Lapunk megkeresésére Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter közölte: bármennyire is savanyú az alkotmánybíróság által tálalt szőlő, a kormánykoalíciónak le kell nyelnie, s őszszel ismét el kell fogadnia a tavaly már jóváhagyott határozatot. – Ha megbukna, akkor annak végzetes következményei lennének a jövő évi költségvetésre nézve – vélekedett a tárcavezető.

Petr Necas jobbközép kormánya idén a közkiadások 40 milliárd koronás (hozzávetőleg 400 milliárd forint) csökkentésével akarja elérni, hogy az év végére a költségvetés hiánya ne haladja meg a 135 milliárd koronát, vagyis a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékát. Ezért lényegesen szűkítették a szociális támogatások körét is. Szülési támogatást már csak az első gyermek után folyósít az állam, de csak azoknak, akiknek a havi bevétele nem haladja meg a létminimum 2,4 százalékát. Megnyirbálták a gyereknevelési segélyt is, amely legfeljebb gyermekekként 216 ezer korona lehet, és a szülők döntik el, hogy ezt az összeget két, három vagy négy év alatt veszik-e fel. Betegség esetén a korábbi kettő helyett immár az első három hétre kell a munkaadónak kell fizetnie a táppénzt. Segélyre csak a betegség 22. napjától jogosult az érintett. Megadóztatták a nyugdíjas katonák és rendőrök szolgálati jutalékait, továbbá mindazoknak a vállalkozó vagy alkalmazottként tovább dolgozó nyugdíjasoknak a járandóságát is, akiknek az évi bevétele meghaladja a 840 ezer koronát.

Prágai elemzők szerint tavaly ősszel a cseh kabinet azért sietett a megszorító intézkedések elfogadásával, mert novemberig még a kormánypártiaknak volt többsége a szenátusban, amely akkor az alsóházhoz hasonlóan ugyancsak rábólintott a csomagra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.