Szépen búcsúztak a magánnyugdíjpénztárak

Jól teljesítettek a nyugdíjrendszer átalakítása előtti utolsó teljes évükben a magánnyugdíjpénztárak.

A kasszák tavaly év végén 3102 milliárd forint értékű vagyont kezeltek, ami csaknem félezermilliárdos növekedést jelent a 2009-es adathoz képest – derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adataiból. A díjbevételek, vagyis a tagok befizetései ehhez a bővüléshez 279 milliárd forinttal járultak hozzá, míg a pénztárak befektetési tevékenysége 268 milliárddal hizlalta a vagyont.

A magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség már korábban sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az inflációt jelentősen meghaladó hozamot értek el tavaly a kaszszák. A szervezet gyorsjelentése szerint a három portfólió, a klasszikus, a kiegyensúlyozott és a növekedési 5,95, 8,62 és 10,96 százalékos vagyonnal súlyozott átlaghozamot ért el. A KSH által közzétett adatok szerint az infláció mértéke 4,7 százalék volt, vagyis a pénztárak 1,25–6,26 százalékos reálhozamot produkáltak.

A pénztáraknak tavaly év végén 3,1 millió tagjuk volt, csaknem százezerrel több, mint egy évvel korábban. Érdekes, hogy még az utolsó negyedévben is 18 ezren léptek be a kasszákba, igaz, a pályakezdők számára kötelező nyugdíjpénztári tagság csak november elején szűnt meg.

A január végi határidőig egyébként mindöszsze a tagok három százaléka jelezte, hogy továbbra is nyugdíjpénztárában kíván maradni – a Stabilitás becslése szerint 300-350 milliárd forint – vagyonával együtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.