Holdingba menekül a cseh légitársaság

A prágai kormány jóváhagyta azt a tervet, amely alapján Cesky Aeroholding néven tőkeerős és a világpiaci versenyben helyt állni képes cég jön létre.

– Hét állami leányvállalat tartozik majd ide: a jövő hónaptól kizárólag menetrend szerinti járatokat indító cseh nemzeti légitársaság (CSA), a charterjáratokat működtető Holiday Czech Airlines, a prágai Ruzyne repülőteret üzemeltető Letiste Praha, valamint a földi kiszolgálással és a karbantartással foglalkozó cég – tájékoztatott Miroslav Dvorák, az igazgatótanács elnöke, aki szerint így évente több százmillió koronát takaríthatnak meg.

Nem utolsósorban a nyereséges vállalatok egy cégbe szervezésével eltüntethetik a CSA veszteségét – s persze a többiek nyereségét. A holdingnak 6200 alkalmazottja van, számukat fokozatosan csökkentik. Az új társaság tőkéje 30 milliárd korona, mintegy 330 milliárd forint lesz.

Porszem kerülhet azonban a gépezetbe: a tervet ugyanis a cseh gazdasági versenyhivatal és az Európai Bizottság vizsgálja. Az utóbbi testülethez a versenytárs Travel Service fordult. Jirí Simane társtulajdonos lapunk megkeresésére közölte: a cseh állam feladata minden érdekelt számára egyenlő gazdasági feltételeket teremteni. A prágai kabinet viszont a nemzeti légitársaságot megmenteni igyekvő kétségbeesett kísérleteként maga száll be a piacra, lenyomja az árakat, mindez ellentétes a szabad versenyről vallott uniós alapér tékkel – mutatott rá. Az Aktualne.cz internetes portálon egy gazdasági elemző, Jan Procházka úgy vélekedett, hogy a prágai döntés jogi szempontból tiszta, inkább szakmai téren vitatható. – Az elemző szerint a két legnagyobb társaság – az előző évet 3,7 milliárd korona veszteséggel záró CSA és az adózás előtt 1,3 milliárd korona nyereséget kimutató Letiste Praha – öszszevonásával sem lesz egyszerű nyereségessé tenni a céget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.