Újabb EMFESZ-botrány

Lakossági fogyasztók tízezreinek küld a gázszolgáltatási engedélyét elvesztő EMFESZ túl magasnak látszó végszámlákat. Az ügyvezető szerint nem kapnak megfelelő óraadatokat az átvevő szolgáltatóktól.

Az utóbbi napokban számos fogyasztói panasz érkezett lapunkhoz a gázszolgáltatási engedélyét elvesztő EMFESZ Kft. utolsó számlái kapcsán. Az EMFESZ egyetlen, Szabadság téri ügyfélszolgálata előtt tegnap is panaszosok sorakoztak. Mint ismert, a Magyar Energia Hivatal (MEH) január 13-i hatállyal felfüggesztette az EMFESZ gázszolgáltatói engedélyét a cég anyagi problémái miatt. A több mint 300 ezer lakossági ügyfelet az E.ON és a GDF Suez területén más szolgáltató, a Tigáznál a Főgáz, a Főgáznál pedig a Tigáz vette át. (Ez a csere azért történt, mert tarifaajánlataiban a két cég kölcsönösen egymás alá vágott.)

Az EMFESZ a helyzetet elfogadta. Így egy meglehetős bonyolult eljárással ügyfelenként megindult az elszámolás, vagyis hogy a január eleji – hol január 4-ére, hol 13-ára tett – óraállás alapján az addig még elmaradt pénzeket az EMFESZ, az azt követő fogyasztást pedig az új szolgáltató számlázza ki.

– Péntek óta tömegesen érkeznek panaszok a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) az EMFESZ utolsó számláival kapcsolatban – tudtuk meg Fülöp Zsuzsanna szóvivőtől. Ezeket ugyanakkor nehezen tudnák egységesíteni. Van, aki úgy véli, mindkét szolgáltató számlázott ugyanazon fogyasztás után, és van, akitől szerinte egyben követelnek részletekben már kifizetett összeget. Egyik olvasónk számításai szerint az EMFESZ a korábban biztosított 8 százalékos kedvezményt kéri vissza tőle. A rövid fizetési határidejű, jogtalannak érzett követelések a néhány ezer forinttól esetenként százezer forint fölé is csúszhatnak. Fülöp Zsuzsanna a panaszosoknak azt javasolja, hogy első körben az EMFESZ-szel egyeztessenek. (Az átvevő szolgáltatók kapcsán eddig nem érkeztek tömeges bejelentések hozzájuk.) Ha valaki úgy érzi, önhibáján kívül nem tudott kapcsolatba lépni az EMFESZ-szel, úgy írásban fordulhat az NFH illetékes felügyelőségéhez. Az NFH az energiaszolgáltatók számlázását vizsgálja, egyéb esetek továbbra is a MEH-hez tartoznak. (Az NFH mindeddig nem végzett az energiaszolgáltatói számlázás kapcsán átfogó felmérést, de a közeljövőben a számlaképet világítják át.)

Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője határozottan kizárta annak lehetőségét, hogy cége saját hibájából a szabályosnál többet számlázna. A 40–50 főt foglalkoztató call centerükben hétfőn több mint 12 ezer ügyfél mintegy 36 ezer hívást kezdeményezett, amit az elkövetkező napokban a létszám emelésével igyekeznek kezelni. Az átlagos beszélgetési idő egy percről ötre nőtt. Levélben is válaszolnak, 30 napon belül. Annak kapcsán, hogy miért csak egyetlen fizikai ügyfélszolgálatuk van, úgy fogalmazott: a szerződők tisztában voltak vele, hogy szolgáltatásuk „fapados”.

Az ügyvezető szerint az átalánydíjat fizetők most ennél magasabb számlát kaptak, mivel a rendkívüli szolgáltatóváltás miatt a tényleges téli fogyasztást ki kell fizetniük. Logikailag az ügyfél nyári számlájának kellene majd ennyivel alacsonyabbnak lennie, de Góczi szerint ez már az új szolgáltató felelőssége. Meglátása szerint viszont az átvevő cégek nem tényleges, hanem becsült óraadatokat adnak át számukra, melynek valószerűségét vitatják. Ugyan minden esetben ez alapján számláznak, de a MEH bevonásával mindenképpen tisztázni szeretnék a helyzetet. Az NFH-val nem folytatnak egyeztetéseket. Ha később esetleg bebizonyosodna, hogy az EMFESZ – önhibáján kívül – jogtalanul számlázott bármit, azt visszatéríti – szögezte le.

Góczi István úgy vélte, hogy az egyeztetések még hónapokat vehetnek igénybe. Ez viszont nem változtat azon, a feltüntetett határidőig mindenkinek be kell fizetnie a kiküldött számlán szereplő összeget –tette hozzá.

Vigassy Csaba, a MEH szóvivője kérdésünkre közölte: a hozzájuk beérkező megkereséseket folyamatosan egyeztetik az ügyben illetékes NFH-val. Kutas István, az E.ON szóvivője rögzítette: az átvett 70 ezer ügyfél részéről tömeges reklamációt nem tapasztaltak, de sokuknak el kellett magyarázni a folyamatot. A Főgáz részéről pedig rögzítették: a 75 ezer ügyfél átvétele rendben zajlott, az esetleges panaszkezelésre felkészültek, és mindenben a jogszabályok szerint jártak el.

Panaszosok az ügyfélirodában – A téli fogyasztás a bűnös?
Panaszosok az ügyfélirodában – A téli fogyasztás a bűnös?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.