Röviden

A vártnál jobb lett az ipari termelés

Előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva januárban 13,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 10,9 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 15,5 százalékkal emelkedett –közölte kedden a KSH. A piaci szereplők többsége ennél alacsonyabb, átlagosan 10,5 százalékos bővülésben bízott. A december havi váratlan mérséklődést teljesen ledolgozta az ipar, a növekedés tükrözi az év első két hónapjában megjelent bizalmi indexeket – írta kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. (www.nol.hu)

A McDonald’s elvesztette trónját

Már nem a McDonald’s a legkiterjedtebb gyorsétterem-hálózat a világon, a hamburgereiről híres céget megelőzte a szendvicseket kínáló Subway. A Subway világszerte 33 749 éttermet üzemeltetett a tavaly év végi állás szerint, a McDonald’s hálózata pedig 32 737 tagból állt – írta kedden a The Wall Street Journal (WSJ). A franchise rendszerben működő Subway sikerében nagy része van annak, hogy az éttermek alapterülete viszonylag csekély, a vállalkozás beindítása és üzemeltetése ezért kisebb terhet jelent, mint más láncok esetében. (Forrás: mti.hu)

A cégek a nyugodtabb működésben bíznak

A nagyvállalatok arra számítanak, hogy a közeljövőben csökkennek működési kockázataik, a középvállalkozások már korántsem ennyire optimisták. Előbbiek esetében az átlagos kockázati index (negatív tartomány jelezte a bizalom emelkedését) –19 pont, míg utóbbiaknál –13 pont volt – közölte a GKI Gazdaságkutató januári felmérése alapján. A felmérésbe összesen 1200 válaszadót vontak be. (www.nol.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.