Élénkülni látszik a munkaerőpiac

Pislákol némi fény a munkaerőpiacon. Talán így lehetne a legjobban összefoglalni a magyar munkaadók második negyedévre szóló várakozásait. A Manpower felméréséből az derül ki, hogy a munkaerőpiac különösen a gyártás területén növekedhet.

A válaszadók véleményei alapján készített előrejelzésből az szűrhető le, hogy az álláshoz jutás lehetőségei javulhatnak a következő három hónapban, mivel a legtöbb munkáltató pozitív foglalkoztatási hajlandóságról számolt be az április és június közötti időszakra. A Manpower munkaerő-piaci mutatója az említett időszakra plusz három százalékot jelez. A mutató negyedéves összehasonlításban két százalékpontot, éves összehasonlításban pedig hat százalékpontot erősödött.

A dolgozói létszám növelését tekintve a legoptimistábbak a gyártó szektor munkaadói 12 százalékos bővüléssel, regionális bontásban pedig az munkaerő-felvételi hajlandóság Észak-Magyarországon mutatkozik a legerősebbnek. A második negyedévre vonatkozóan romló mutatókra csak a mezőgazdasági szektor, valamint a Dél-Alföld munkáltatói jelentettek. Kedvező fejlemény, hogy a gyártáson kívül összesen hat szektorban pozitívak a várakozások, leginkább a pénzügyi és építőipari területen, ahol éves összehasonlításban jelentősen, kilenc százalékkal nőtt a mutató.

A Manpower részéről ugyanakkor megjegyezték, hogy a valódi fellendülés még odébb van. Ezzel együtt az ugyancsak örvendetes, hogy regionális bontásban hat régióban is várhatóan nőni fog az alkalmazási ütem, negyedéves és éves összehasonlításban egyaránt. Összességében a vizsgált 754 magyar munkaadó 11 százaléka jelezte: növelné alkalmazottai számát 2011 második negyedévében, nyolc százalék viszont leépítési tervekről számolt be. A többiek nem nyúlnának az állományhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.