Csökken a nyugdíj értéke - Mit lehet tenni?

A felosztó-kirovó elven működő állami rendszer már középtávon fenntarthatatlanná válik – derült ki a Generali tegnapi sajtóbeszélgetésén.

A probléma kezelésére több megoldás is szóba jöhet, így a bevándorlás, a gyermekvállalási hajlandóság ösztönzése vagy a nyugdíjkorhatár emelése, ám ezek mérsékelt eredményt hoznak.

A nyugdíjasok növekvő száma azt jelenti, hogy a jelenlegi foglalkoztatási arányok mellett még egy a mostaninál magasabb, negyvenszázalékos nyugdíjjárulék is csupán az átlagfizetés ötödének megfelelő időskori ellátást tud fedezni – tette hozzá Paál Zoltán, a biztosító személybiztosítási üzletágáért felelős ügyvezető igazgatója. (Jelenleg a legalább negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulók keresetük kétharmadára számíthatnak.)

A felosztó-kirovó elven működő állami rendszer már középtávon fenntarthatatlanná válik
Kurucz Árpád 2011.01.26. Digitális 2011. január 26. Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. ONYF. Magánnyugdíjpénztárhoz tartozók. Sor, sorban állás. Fotó: Kurucz Árpád

Elengedhetetlen tehát az öngondoskodás, amire számos megoldás kínálkozik. A jelenlegi feltételek mellett ezek közül Paál Zoltán szerint a nyugdíj-előtakarékossági számla a legjobb, ám ez pénzügyi felkészültséget, illetve elkötelezettséget igényel. Az önkéntes nyugdíjpénztárak nem igényelnek különösebb tudást a tag részéről, ám azt alapvetően rábízzák, hogy mennyit fizet be.

Utóbbi meg is látszik a vagyon alakulásán: a számlákon másfél évtized alatt átlagosan kevesebb mint egymillió forint gyűlt össze, miközben egy százezer forintos nyugdíjhoz 20-22 millió forint megtakarításra van szükség. Az ügyfelek többsége számára ezért az igazgató szerint a nyugdíjcélú életbiztosítás lehet a megoldás. Ezekhez nem kapcsolódik állami ösztönző, ám nem is igényelnek felkészültséget, a havonta küldött csekkek pedig megtakarításra ösztönöznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.