Még összeférhetetlenek a monetáris tanács új tagjai

Új tagokkal bővül az MNB monetáris tanácsa, miután az Országgyűlés megszavazta Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc kinevezését, de az összeférhetetlenség felszámolása miatt leghamarabb két hét múlva vehetnek részt a tanács ülésén.

Tegnap megkapta a szükséges támogatást a parlamenttől a monetáris tanácsba jelölt két új tag, megbizatásuk azonban nem mától, hanem március 21-től él, és hat évre szól. Ennek oka Rogán Antal, a jelöléseket előterjesztő gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint az, hogy addigra meg lehet szüntetni a fennálló összeférhetetlenségeket, vagyis jelenlegi megbizatásaikat. Ha pusztán az esedékes kamatdöntő ülés időpontját (március 28.) nézzük, valóban van még idő a munka felvételére, ám a tanács a jövő héten is ülésezik, és ott fontos ügyek lesznek terítéken, mint például az inflációs jelentés legfrissebb verziója. Erről azonban csak a csonka, háromtagú tanács (Simor András, az MNB elnöke, valamint Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnök) tud majd értekezni.

A két új tag már rendelkezik jegybankos tapasztalattal. Bártfai-Mager Andrea 2001 és 2007 között dolgozott különböző beosztásokban a pénzügyi stabilitás területén azMNB-ben. Szakmai életrajzából kiderül, hogy 2002 és 2004 között az MNB Magán- és Önkéntes Nyugdíjpénztára igazgatóságának elnöke volt, majd 2004 és 2006 között az MKB hasonló intézményénél volt tagja a felügyelőbizottságnak. Bártfai-Mager Andrea 2010. július elseje óta a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója volt. Szakmai életútja során a Gazdasági Versenyhivatallal is kapcsolatba került a versenytanács tagjaként.

Gerhardt Ferenc több magyarországi pénzintézetnél is megfordult karrierje során, legutóbb aMagyar Fejlesztési Bank Zrt.-nél vezérigazgató-helyettesként dolgozott, a számvitel, informatika, kockázatkezelés tartozott a főbb területei közé. Az MTI internetes oldalának beszámolója szerint Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc egyaránt szakmai függetlenségét hangoztatta a gazdasági és informatikai bizottság előtti hétfői meghallgatásán. „Az MNB pénzügyi stabilitási területének egyik vezetőjeként, elemzőként dolgoztam és állítottam öszsze a stáb véleményét” – mondta Bártfai-Mager Andrea. A monetáris tanács tagjelöltje közölte: „a függetlenség számomra érték”. Hangoztatta azt is, hogy az MNB 2005–2007 között valamennyi pénzügyi stabilitási jelentésében felhívta a figyelmet a devizahitelezés kockázataira. Gerhardt Ferenc is szakmai függetlenségét jelezte. A monetáris tanács tagjelöltje elmondta azt is, hogy véleménye szerint óriási veszélye van annak, ha valaki nem olyan valutában vesz fel hitelt, amely nem azonos az általa megkeresett jövedelmének valutájával. Gerhardt utalt arra is, hogy a jegybanktörvény első helyen a forint értékállandóságának megőrzését jelöli meg, második helyen pedig a kormány gazdaságpolitikájának támogatását, amely az ország javát is szolgálja. A bizottság végül a négy szocialista tag tartózkodása mellett támogatásáról biztosította a két jelöltet, délután pedig a parlament is jóváhagyta a kinevezésüket.

Egy a jegybankban egykor vezető beosztásban dolgozó forrásunk szerint mindkét új tag alkalmas a monetáris tanács tagságára. Bártfai-Mager Andreát kifejezetten jó munkaerőnek ismerte meg, egyben felhívta a figyelmet, hogy az MNB jelenlegi alelnöke, Karvalits Ferenc is hasonló területen (pénzügyi stabilitás) tevékenykedett, mielőtt bekerült volna a tanácsba, mint Bártfai-Mager Andrea. Gerhardt Ferenc inkább operatív feladatokat látott el jegybanki pályafutása során, de – mint névtelenséget kérő forrásunk érzékeltette – korábban már oly sokféle szakmai előéletű szakember fordult meg a tanácsban, hogy Gerhardt bizonyosan rendelkezik az átlagos tagra jellemző monetáris képzettséggel.

A bizottsági meghallgatáson a szocialista képviselők úgy vélték: Járai Zsigmond, aki 2013-tól visszatérhet a jegybank élére, saját csapatát építi ezzel a két jelöléssel is – írta az mti.hu. A jelölést méltatlannak, a tagokra nézve megalázónak nevezték. Egyben jelezték: szeretnék, ha a jegybank monetáris tanácsának további két tagjára az ellenzék tehetne javaslatot.

Gerhardt Ferenc mellett Bártfai-Mager Andrea fogadja Orbán Viktor kormányfő gratulációját
Gerhardt Ferenc mellett Bártfai-Mager Andrea fogadja Orbán Viktor kormányfő gratulációját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.