Új befektető viheti tovább a Vasedényt

Felszámolást kért maga ellen a cégbíróságon a Vasedény nevet eddig bérlő VE-Falko Kft., a cég honlapján is az olvasható, hogy a cég néhány hete már nem folytat kereskedelmi tevékenységet. Konyári István, a VE-Falko társtulajdonosa elmondta: a társaság már korábban értékesítette a tulajdonában lévő üzlethelyiségeket, ám ezzel sem sikerült úrrá lenni a nehézségeken. A VE-Falko korábban 120 dolgozót foglalkoztatott, ám a tavalyi év leépítései után jelenleg nagyjából harminc dolgozó maradt.

Mint arról korábban a Népszabadság is beszámolt: az 50-es években alapított, valamikori fénykorában még ezerháromszáz dolgozót foglalkoztató és csak a fővárosban több mint száz üzletet üzemeltető Vasedény-hálózat lemorzsolódása a rendszerváltás után indult meg. Egy hosszú privatizációs folyamat, illetve végül a Vasedény Zrt. felszámolása után a maradék üzleteket 1996-ban vásárolta meg egy befektetői csoport Vasedény Trade Kft. néven. A Vasedény Trade volt alkalmazottai alapították meg a Vasedény-Falkót (a későbbi VE-Falko jogelődje), amely üzletei jó részét bérelte és csak kisebb részben tulajdonolta. Két éve a VE-Falko tervei még piaci terjeszkedésről szóltak, így a Vasedény Holdingtól a VE-Falko bérelte ki a Teréz körúti Kátay áruházat, melyet korábban a szintén vasedényes körből jött Elit Konyha Kft. vitt.

Pirosat kaptak. A még működő néhány üzlet már csak árnyéka az egykori országos hálózatnak
Pirosat kaptak. A még működő néhány üzlet már csak árnyéka az egykori országos hálózatnak

Akkoriban a VE-Falko-tulajdonosok, Falticska Dezső, Konyári István és Koráb Anna terve az volt, hogy a jellemzően magas árkategóriába sorolt (és a nagy áruházláncok versenyében emiatt elvérzett) Kátay kínálatát a fizetőképes kereslethez „karcsúsítva” megvethetik a lábukat a piacon. De a Vasedényhálózat terjeszkedését is célul tűzték ki. A terveket azonban nem sikerült megvalósítani. A korábban másfél milliárd forint nettó árbevételt produkáló cég 2009-ben már 31 millió forintos veszteséget termelt. Konyári István szerint lényegében 2009 második felétől katasztrofálisan, a korábbi szint harmadára esett viszsza a Vasedény-üzletek forgalma. Így a tavalyi második fél évben a VE-Falko üzleteit sorra bezárta – nemrégiben erre a sorsra jutott a Teréz körúti Kátay üzlet is.

A VE-Falko várható felszámolása nem jelenti a Vasedény mint márkanév végét: azok az üzletek, amelyek tovább akarják vinni a bejáratott védjegyet, azok tovább használhatják – mondták el lapunknak a Vasedény Holdingnál. Ennek meg is van az esélye. A VE-Falko tavaly, amikor már látható volt, hogy felszámolással végződik a történet, az önkormányzat felé öt-tíz éves bérleti szerződéseik miatt két céget hoztak létre (cégenként két üzlettel). E cégeket később külső befektetőnek értékesítették, de a társaságok ügyvezetésében a VE-Falko korábbi tulajdonosi köréhez köthető személyek foglalnak helyet. Ezt a VE-Falkónál azzal magyarázták, hogy amikor a cégek megvásárolták az árukészletet, akkor a VE-Falko egyben kötelezettséget vállalt, hogy szakmailag is tovább segíti ezeket a cégeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.