Malackondát hajtanak a fővárosba

Az ólakban lévő sertések egy részének már csak 1-2 hétre van elesége – mondta több sertéstartó a Vágóállat és Hús Szakmaközi Terméktanács (VHT) rendezvényén. Bálint Attila állatorvos, sertéstartó beszámolt arról, hogy sokan vannak hozzá hasonló helyzetben: nem kapnak hitelt, hogy takarmányt vásároljanak, ezért már a fiatal sertéseket is a vágóhídra kell küldeni. Sákán Antal, a Magyarországi Sertéstartók Szövetségének elnöke elmondta, hogy már hónapok óta kérnek kormányzati segítséget, hogy legalább a vágósúlyig tudják az állatokat nevelni.

Becslésük szerint a jelenlegi hárommillió alatti sertéslétszám újabb egymillióval csökken, és 30-40 ezer munkahely kerül veszélybe. Kérésük egyelőre nem talált meghallgatásra, ezért demonstrációt szerveznek a Kossuth térre. Korábban disznófejeket akartak a minisztérium épülete elé önteni, de inkább többtucatnyi malacot vezetnek a térre, s a kis kondát a velük szimpatizáló polgároknak kívánják adni.

Az ólakban lévő sertések egy részének már csak 1-2 hétre van elesége
Móricz Simon 2010.03.01. Digitális Csanytelek, sár riport zu Tanács malac, disznó, sertés,

Az elkeseredett állattartók nem kaptak megnyugtató választ Font Sándortól, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökétől sem, aki néhány hónapos kitartásra biztatta a jelenlévőket, mondván, az év második felétől a prognózisok szerint a húspiacon áremelkedés várható. Szerinte nyáron dől el, hogy sikeresek voltak-e a kormány szerkezetátalakító intézkedései. Ha igen, akkor felszabadítható az agrártárcánál is zárolt összeg.

Az uniós szabályozás is köti a magyar kormány kezét. A francia és a német esetet hozta példának, ahol hasonló helyzetben vannak a termelők, de ott a kormányok az uniós szabályokat átlépve segítik termelőiket, aminek súlyos büntetés lehet a vége. A magyar kormánynak erre nincs pénze. Ezért inkább a korábban elvesztett belpiaci pozíciókat kellene visszaszerezni, s itthon is példát kellene venni Németországról és Ausztriáról, ahol olyan a kereskedelem és a marketing szabályozása, hogy a vásárlónak eszébe sem jut külföldi húst vásárolni.

Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) munkatársa szerint a nemzetközi takarmánypiac a spekuláció miatt egyre kiszámíthatatlanabb, ezért fordulhat elő, hogy úgy drágul a takarmány, hogy nincs hiány a piacon, miközben a hús ára csökken. Magyarországon a Gabonaszövetség adatai szerint nincs takarmányhiány – mondta Pótsa Zsófia, a szövetség főtitkára. De 600–800 ezer tonna gabonával nem tudnak a takarmánymérlegben elszámolni, s az a gabonatermelőknél és -kereskedőknél is lehet.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter novemberben hatályon kívül helyezte a tenyésztésszervezési támogatások felfüggesztéséről szóló közleményét. A támogatásokra fordítható keret július 15-én kimerült, de most a tárca 77,3 millió forint átcsoportosításával újra megnyitotta a tenyésztésszervezési feladatok támogatására fordítható keretet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.