Kábelen egyensúlyoz Murdoch

A brit kulturális miniszter hozzájárult ahhoz, hogy a News Corp. megszerezze a részben most is a tulajdonában álló BSkyB fizetős tévéhálózat hatvanegy százalékos üzletrészét. A döntés miatt a kabinet és Jeremy Hunt miniszter a támadások kereszttüzébe került Az üzletet nyolcmilliárd fontra becsülik, épp ezért gondolta úgy a brit médiaipar csaknem minden prominense, hogy a kormány a brit versenyhivatal elé terjeszti az ügyet.

Az egyelőre ideiglenes engedély közvetlenül azt követően született meg, hogy Rupert Murdoch cége, amely többek között a The Times, a The Sun és a News of the World kiadója, globálisan pedig a harmadik legnagyobb médiabirodalom, ígéretet tett a Sky News hírcsatorna többségi, 60,9 százalékos tulajdoni hányadának átadására egy független vállalatnak legalább tíz évre. A sajtócézár így gondolja biztosítani az egyre befolyásosabb csatorna szerkesztői függetlenségét.

Az egyelőre veszteséges SkyNews egy új, Newco név alatt tőzsdei bevezetésre kerülő vállalat felügyelete alá kerülne, elnöke és igazgatósága a News Corp.-tól független szakemberek közül kerülne ki. Az elképzelések szerint ugyanakkor Murdoch 39 százalékos tulajdonos maradna, és tetemes összeggel járulna hozzá a működési költségekhez, kipótolva az évi 30 millió fontra becsült hiányt. A BSkyB által sugárzott adás licencdíj ellenében legalább hét éven át megtartaná a Sky News márkanevet, és a becsvágyó médiamogul tíz évig nem vásárolhatná vissza a kormány engedélye nélkül.

A megállapodás útjában egyelőre egy üzleti akadály is áll. Múlt év júniusában a News Corp. részvényenként 700 pennys ajánlatot tett a BSkyB még nem a tulajdonában lévő 60,9 százalékára, amit a hálózat igazgatótanácsa kevesellt és visszautasított. Csütörtökön a BSkyB részvényárfolyama elérte a 820 pennyt, így a médiamogulnak mélyebben kell majd a zsebébe nyúlnia.

Csütörtökön egy öt lapkiadóból és a BT távközlési óriás ból álló szövetség tiltakozott a döntés ellen, mert úgy érzi, Murdoch médiabirodalma domináns befolyáshoz jutna Nagy-Britanniában. A Trinity Mirror, a Telegraph Media Group és a csapat többi tagja „szerecsenmosdatásnak” nevezte a kulturális miniszter döntését, és kész jogi útra terelni az ügyet. Az Európai Bizottság még múlt év decemberében feltétel nélkül áldását adta Murdoch terveire, legalábbis ami a BSkyB-t illeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.