Farugótól édes álom

A semmiből robbant be a bútorgyártás élvonalába egy magyar családi vállalkozás, amely az ágymatracokba szerelhető fa spirálrugóival elnyerte az iparág legnagyobb kiállításának fődíját.

Alig kapott visszhangot Magyarországon egy kis családi vállalkozás nagy dobása, amikor az év elején fa spirálrugós ágymatracával elnyerte a világ legnagyobb bútorkiállításának és vásárának, a Németországban megrendezett IMM Cologne-nak az innovációs fődíját. (Ennek közelébe kerülni nemcsak magyar, de számos nagy európai gyártó sem tudott még.) Ezzel a kis cég azonnal bekerült az iparág fősodrába.

A díjnyertes matrac keresztmetszete. A farugók háromszor tovább bírják, mint az acélból készültek
A díjnyertes matrac keresztmetszete. A farugók háromszor tovább bírják, mint az acélból készültek

A Bio-Textima márkanév jól cseng a bioharmonikus alvás mellett elkötelezett hazai vásárlók körében, a cég eddig csak bérgyártásban készített termékeivel tudott megjelenni külföldön. A januári fejlemények után azonban a negyven főt foglalkoztató, ágymatracokat gyártó társaság igencsak nagy karrier előtt áll. A siker „következményei” azonnal észlelhetők is voltak, mert az azóta eltelt alig egy hónapban több nyugat-európai társaság „csengetett” náluk, amelyek szeretnék kínálatukba felvenni a Vitalwoodra keresztelt terméküket.

– Akad köztük olyan, amely több mint hatvan üzlettel rendelkezik Európában – mesélte lapunknak Vörös Gábor, a társaság kereskedelmi vezetője. Részleteket és neveket egyelőre nem árult el, mert mint mondta, amegbeszélések jelenleg is tartanak. – Mindenesetre eddig Magyarországról áttörhetetlennek látszó kapuk nyílhatnak meg a díj révén – tette hozzá. Itthonról ágymatracokat gyártó cégnek lényegében lehetetlen volt megvetnie lábát a nemzetközi piacon, s annak is különösen a felső, csúcskategóriás szegmensében, ahová a Vitalwood sorolható. Az érdeklődésre egyébként jellemző volt, hogy több meghatározó, luxusmatracokat forgalmazó nyugati cég szakembere is feltűnt a Bio-Textima standján a kiállítás folyamán – mondta.

A világ első fa spirálrugókkal készülő matraca tartós is. Korábban több cég is próbálkozott farugók alkalmazásával, ám beletört a bicskájuk: azok olyannyira alulmúlták az élettartammal kapcsolatos elvárásokat, hogy beszüntették a gyártásukat. A Tüv Süd Group minősítése szerint azonban a speciális kezeléseknek köszönhetően a Bio-Textima által alkalmazott rugók élettartama háromszorosa az ugyanilyen paraméterű acélrugókénak, s hogy ezt bizonyítsák is, 30 év garanciát adnak. A Tüv szakemberei húszéves használatot szimuláltak vizsgálatuk során, amely alatt 0,02 százalékos fáradást mértek.

Szerencse is kell az élethez –jegyezte meg –, hiszen csupán először vettek részt az IMM Cologne kiállításon, s igazából piackutatásnak tekintették megjelenésüket, miután csaknem két éve kezdtek el gondolkodni a farugós matrac elkészítésén, s azóta tökéletesítik a technikát. Tudták, hogy jó matracot készítenek, de azért a fődíj a céget is meglepte.

S hogy a technológián kívül miért is került Kölnben nagyon gyorsan a kiállítás középpontjába a Vitalwood, arra is egyszerű magyarázatot adtak a cégtől.

– A nemzetközi piacon egészen máshogy tekintenek a fekhelyekre, mint itthon. Rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek az alvás közbeni élettani hatásokra. Ezek egyik eleme, hogy fém alkatrészek nélküli matracokat szeretnének leginkább az emberek, mert a környezet elektromágneses sugarait azok nem gyűjtik össze. Ugyanakkor sokan a spirálrugók nyújtotta kényelemről sem kívánnak lemondani, s erre kínált megoldást a Vitalwood matrac.

A Bio-Textima újdonsága azonban árában is tükrözi a technológiáját. Egy egyszemélyes 90≈200 centiméteres matracuk 200–320 ezer forintba kerül, azaz átlagosan mintegy 900 euróba. Ez nem mondható olcsónak, ám a csúcskategóriás termékek között nem a felső ársávba tartozik. Akadnak olyan gyártók, akik ennek a dupláját is elkérik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.