Alacsonyabb áfát kérnek a baromfitartók

Évi tízmilliárd forint adót csalnak el a magyar húspiac feketézői, akikkel a legálisan dolgozó termelők és feldolgozók sem képesek versenyezni. Ezért nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Baromfi Terméktanács (BTT), amelyben a friss baromfitermékek, a tojás és a sertéshús áfájának tíz százalékra csökkentését javasolják. Mondván, az ellehetetlenülés fenyegeti a magyar baromfi ágazatot a kedvezőtlen viszonyok és a drasztikus takarmánydrágulás miatt.

Az ágazat 95 százalékban magyar gazdák és vállalkozások tulajdonában van, illetve csaknem 60 ezer embernek ad munkát és megélhetést. A baromfipiaci válság a fogyasztókat is veszélyezteti, hiszen a termelés várható csökkenése és a gabonaárak növekedése miatt jelentősen emelkedhetnek az árak. Ha a friss baromfihúsok és készítmények, valamint a tojás áfatartalmát belátható időn belül tíz százalékra csökkentik, a sertéshússal együtt, kezelhetővé válik a probléma, továbbá segíteni fogja az ágazatok tevékenységének kifehérítését is.

A takarmányárak elképesztően gyors emelkedése önállóan is baj, ám mindezt tetézi a termelési (állattartási) alapokat fenyegető 10-12 százalékos csökkenés. Ezért minél hamarabb kamattámogatásos forgóeszközhitelhez kell juttatni az állattartókat, a baromfiágazati integrátorokat, illetve a tulajdonukban lévő takarmánykeverő üzemeket – vélik az ágazat szereplői. Kérik azt is, hogy a minisztérium soron kívül fizesse ki a tavalyi baromfi-ágazati állatjóléti támogatásokat az Európai Unió által engedélyezett maximális mértékig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.