Gyorsan hódítana Demján bankja

Néhány év alatt a tízszeresére nőne Demján Sándor bankja. A Gránit sokat profitálna a nagyvállalkozó kapcsolataiból, a vállalkozói szervezetek és kamarák mellett a takarékszövetkezeteket is összefogná a pénzintézet.

Nem tűnik jó ötletnek akkor bankot gründolni, amikor a gazdaság éppen csak elkezdett kilábalni a válságból, Demján Sándor Gránit Bankjának elindítása azonban nagyon is tudatosan megalapozott, mondhatni, kézenfekvő döntés. A nagyvállalkozó ugyan az elmúlt évtizedekben inkább csak ügyfélként állt kapcsolatban hitelintézetekkel, amikor ingatlanberuházásaihoz, egyéb üzleteihez külső forrásra volt szüksége, ám az íróasztal másik oldala sem ismeretlen terep a számára: még 1986-ban az egyik alapítója volt a Magyar Hitelbanknak, melyet 1990-ig elnök-vezérigazgatóként irányított. Demján tapasztalatai mellett üzleti kapcsolataira is támaszkodhat.

Az elsősorban kis- és középvállalkozásokat (kkv) tömörítő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökeként nem meglepő, hogy a Gránit is elsősorban a kkv-szektorra kíván fókuszálni, igaz, elsősorban a kevésbé kockázatos részére. A legalább tíz főt foglalkoztató, százmillió forint feletti árbevétellel bíró cégeket célozzák meg, a stabil nagyvállalati beszállítói kapcsolatokkal rendelkező társaságoknak forgóeszközhiteleket nyújtanának, emellett az Új Széchenyi Terv pályázatain induló vállalkozásoknak kínálnak társ- és előfinanszírozást, illetve állami refinanszírozású hiteleket. Utóbbihoz már megállapodtak az MFB-vel, és hamarosan aláírhatják a szerződést a szintén állami Eximbankkal.

A költségek alacsony tartásában is szerepet kapnak Demján kapcsolatai. A Gránit nem épít ki saját fiókhálózatot, ehelyett a VOSZ-ra és más vállalkozói szövetségekre épít, illetve számít a kamarákra is mint közvetítő partnerekre. A kamarai és VOSZ-irodák mellett értékesítési pontokat építenének ki, de számítanak a takarékszövetkezetekre is. Utóbbiakkal kapcsolatban érdekes adalék, hogy miközben Demján a legnagyobb integrátor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségnek (OTSZ) az elnöke, az a néhány takarék, amelyekkel eddig sikerült megállapodni, a másik szervezet, a Takarékszövetkezetek Országos Érdek-képviseleti Szövetségének a tagja. A tegnapi tájékoztatón Bartha Ferenc, a Gránit elnöke ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy folyamatban vannak az egyeztetések az OTSZ-szel is. A termékek esetében szó van közös értékesítésről, ám ennek részleteiről egyelőre még tárgyalnak. (A bank kártyaprogramját a Takarékbank szervezi.)

Mindezen feltétel mellett nem meglepő, hogy a Gránit vezetése gyors felfutással számol, három-öt éven belül Magyarország vezető középbankjává nőné ki magát. A tavaly májusi megvásárláskor az akkor még Milton néven futó hitelintézet mérlegfőösszege mindössze hétmilliárd forint volt, ez év végére 13 milliárdra nőtt, s a tervek szerint idén év végéig több mint a duplájára, 28 milliárdra emelkedik. A középtávú célok szerint 2015-ben 220 milliárd, majd 2020-ra 600-800 milliárd forintra hízhat a mérlegfőösszeg, miközben 2014-től már nyereséget várnak – mondta Hegedűs Éva alelnök-vezérigazgató. A bank jelenleg kétszáznál kevesebb ügyféllel rendelkezik, az év végére ezt a számot néhány ezerre növelnék. A gyors növekedéshez persze tőkebevonásra is szükség lesz: eleinte a magyar nagyvállalkozókra számítanak (nem véletlenül, hiszen a kkv-k mellett a nagyvállalatokat is szeretnék ügyfeleik között tudni), majd később külföldi befektetőket is bevonnának.

Karády György igazgatósági tag és Demján Sándor
Karády György igazgatósági tag és Demján Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.