Széchenyi tanácsadói hálózat épül

A jövő évi költségvetésben a jelenleg összevissza szereplő mintegy 400 milliárd forint hazai fejlesztési forrás és az uniós pénzekhez tartozó társfinanszírozás egy fejezetben fog szerepelni, így megvalósul a fejlesztési pénzek teljes koordinációja. Aki pedig a pénzt kezeli, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lesz.

Eddig sosem látott központosítás zajlik a fejlesztéspolitikában. Ahogyan Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára egy tegnapi háttérbeszélgetésen mondta, a céljuk megszüntetni az eddigi széttagolt, ötletszerűen működő rendszert, illetve lehetővé akarják tenni, hogy a források felhasználása meghatározott stratégia mentén pontosan kijelölt célokra történjen. Ennek érdekében forráskoordinációt hajtanak végre, amelynek a központja az NFM lesz. Jelenleg a tárca felügyeli az uniós, a beruházásösztönzési, a munkahelyteremtő, az innovációs, a turisztikai célelőirányzatokat és pénzeket, de a végső cél az, hogy a jelenleg mintegy 400 milliárd forintnyi hazai fejlesztési forrás az utolsó fillérig egy kalap alá kerüljön. Arra a kérdésünkre, hogy a többi minisztérium mit szól ahhoz, hogy kiveszik a felügyeletük alól az ágazatuk fejlesztési pénzeit, az államtitkár azt válaszolta, örülnek neki, hiszen így megvalósulhat az egységes fejlesztéspolitika.

A folyamat végeredményeként a jövő évi költségvetésben külön fejezetet kap a fejlesztéspolitika. A jelenleg alkalmazott módszerrel szemben, amikor is a büdzsében például az innovációs alap vagy a turisztikai célelőirányzat sorokon szerepelnek a pénzek, a jövőben az önálló fejezeten belül úgy címeznék meg a támogatásokat, hogy csak azt írják mellé, oktatás vagy éppen egészségügy. Kérdésre válaszolva Molnár Ágnes azt mondta, nem fordulhat elő, hogy alul- vagy felültervezik a célokra fordítandó összegeket, mivel a kormány pontosan tudja, mire mennyit akar költeni.

Koordináció zajlik az uniós pályázati rendszerben is. A korábban nagy önállóságnak örvendő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség például már csupán végrehajtó szervezet, mindenben a felette állóNFM dönt. Mint azt az államtitkármondta, a tárca irányítása alá vonták, és elkezdték a rendrakást az eddig az NFÜ, illetve a különböző minisztériumok felügyelete alatt álló 15 közreműködő szervezet esetében is, amelyek eddig hatóságként, s nem szolgáltatóként léptek fel a pályázókkal szemben. A párhuzamosságok megszüntetése érdekében összevonják őket, letisztítják a tevékenységi körüket, egységesítik az eljárásrendjeiket.

Az is a célok között szerepel, hogy egy egységes országos tanácsadói hálózat jöjjön létre a jelenlegi széttagolt, párhuzamosan működő helyett. Ezért április–május során feláll a Széchenyi tanácsadói hálózat. Azt az államtitkár nem tudta megmondani, hogy hány főt alkalmaznak majd a szervezet keretein belül, ahogyan fogalmazott: annyit, amennyire szükség lesz. Azt elárulta, hogy tavaly december végéig 350 kistérségi koordinátor járta az országot, de ennél a számnál szerinte kevesebb emberre lesz szükség. A tanácsadók az egészen kis önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz is eljutnak majd, és segítenek nekik megkeresni a szükséges fejlesztésekhez kapcsolódó pályázatokat, illetve az egész pályázati folyamatban tanácsokat tudnak majd adni.

Megszabják az irányt és a kereteket
Megszabják az irányt és a kereteket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.