Nőtt a megtakarítási kedv

Az egységes, 16 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs idei bevezetésével érezhetően nőtt a megtakarítási készség az átlag feletti jövedelemmel rendelkező polgárok körében – derül ki a Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő megbízásából készült lakossági felmérésből.

A bruttó 200 ezer forintnál többet keresők az eddiginél 11 ezer forinttal többet, összesen átlagosan havi 60 ezer forintot szeretnének megtakarítani. A hosszú távú gondolkodás még nem jellemző, hiszen a pluszpénzt zömük 1–5 évre szóló befektetési eszközökbe helyezné.

A jól keresők körében eddig is erős volt a megtakarítási hajlandóság, 75 százalékuknak volt félretett pénze, szemben a lakosság egészének 20 százalékos átlagával. Az szja-változások hatására a megkérdezettek kétharmadának nőtt a jövedelme. Közülük 38 százalék részben vagy egészében félreteszi a többletet, míg 30 százalékuk azt a havi rezsi és egyéb fix költségek fedezésére fordítja. Hiteleinek előtörlesztését vagy teljes kiváltását 13 százalék tervezi, míg a megkérdezettek egytizedének még nincs határozott elképzelése a pluszpénz sorsáról.

A legnépszerűbb megtakarítási forma továbbra is a lekötött betét (67 százalék), ezt követi az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás (45 százalék) és a befektetési alapok (43 százalék). A nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) és a tartós befektetési szerződés (tbsz) népszerűsége is nő, de nem olyan mértékben, mint azt az általuk igénybe vehető adókedvezmények indokolnák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.