Tízezer hektárról eltűnt a szőlő

A metszők a szőlő harmadával végeztek - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) öt évre újraválasztott főtitkára.

Az eddigi tapasztalatok szerint a szőlő- és gyümölcsültetvények jól átvészelték a kemény fagyok nélküli telet. Annál nagyobb kárt okozott a tavalyi csapadékos, hűvös idő. A rügyvizsgálatok azonban nem sok jót ígérnek ugyanis rügyenként csak egy fürt várható - az eredmény egészen pontosan 1,3 -, az átlagos évjáratokban megszokott 2-3 helyett. Ezért is fontos a következő hetekben végrehajtott szakszerű metszés és növényvédelem.

Elkészült a tavalyi pontos szőlőmérleg,  e szerint a szüret 1,645 millió hektoliter borral zárult, ez az átlagos évjáratokban megszokott felét jelenti. Horváth Csaba elmondta, ennél valószínűleg több termett, csak pontosan nem tudható mennyi magyar szőlőből forrt bor a határokon túl. Az országban nyilvántartott 71 ezer hektárnyi ültetvényből csak, mintegy 63 ezerről jelentettek termést, tízezer hektár gazdája azonban „nullát" jelzett. Jelentős mennyiségű szőlőt vittek ki illegálisan szlovák, román és cseh felvásárlók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.