Bárdos András: kevesebb rendezőre lesz szükség

Az eddigi években rendszertelenül indultak a filmes szakok a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, mondhatni, az évtizedes rend változik most meg: a 2011/2012-es tanévben egyszerre indul az összes szakmai képzés, azaz a film- és televíziórendező, kameraman, filmdramaturg, vágó, hangmester és gyártásszervező szak is lesz.

De maga az oktatás is gyökeresen átalakul, köszönhetően megújított tartalmának és struktúrájának.

A változásokat többéves előkészítés, külföldi, főleg európai képzések széles körű és alapos felmérése előzte meg. Az új, tematikus oktatás lényege, hogy az első, önismereti félévet követően a hallgatók egy-egy féléven keresztül ismerkednek majd a hagyományos fi lmes műfajok, a dokumentumfi lmezés, a kisfilmkészítés műfaji sajátosságaival, létrehozásuk folyamatával. Ezek után televíziós és egyéb, új platformokra készülő műsortartalmak létrehozását összesen három féléven keresztül tanulják – az egyetem oktatóinak álláspontja szerint ugyanis dinamikus fejlődésének köszönhetően ez a szektor képes a legtöbb diplomás szakembert foglalkoztatni.

Az intézmény gondol a „kimenőpiacra” is, azaz lehetőleg annyi szakembert képeznek majd, amennyit a magyar fi lmszakma igényel – tehát azt, hogy milyen időközönként indulnak ezek az osztályok, a piaci viszonyok határozzák majd meg. Bárdos András rektorhelyettes, a film- és televízió főtanszak vezetője szerint „látatlanban” fel lehet tételezni, hogy kevesebb magyar filmrendezőre lesz majd szükség öt év múlva, de az biztos – elég csak elnézni a gyártóbázis dinamikus fejlődését –, hogy filmipari szakemberből több kell.

– Az úgynevezett „learning by doing” oktatás lényege, hogy érzékeny mozgóképes szakembereket képezzünk – teszi már hozzá Száz János rendező, évfolyamfelelős. Azaz a diplomások a filmipar minden pontján dolgozhatnak, és gyakorlati tapasztalataik is lesznek. A különböző szakmát tanulóknak a vizsgadolgozatokat együtt kell majd megoldaniuk, egymás mellett és egymásért is megtanulnak így dolgozni. Ami még az egyetem mellett szól majd Szász szerint: itt mindig a legjobbak fognak tanítani.

Miután Andy Vajna kormánybiztosi feladatköreinek egyik alappillére, hogy „javaslatot tesz a hazai mozgóképszakma hosszú távú fejlődését biztosító képzési rendszer kialakítására”, felvetődik a kérdés, hogy az egyetem egyeztetett-e már a szakemberrel.

– Andy Vajnától, illetve munkatársaitól eddig még nem érkezett hozzánk megkeresés. Nem becsülhetjük le azt a tapasztalatot, amelyet sok évtizedes produceri tevékenysége során szerzett. Reméljük, kíváncsi lesz egyetemünk működésére, tapasztalatainkra, és esetleges javaslatait oktatási gyakorlatunk ismeretében teszi meg – reagált megkeresésünkre Ascher Tamás, az intézmény rektora.

Bárdos András
Bárdos András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.