Farkas Ádám újra őrködik

Farkas Ádámot, a magyar pénzügyi felügyelet korábbi elnökét választották meg az Európai Bankfelügyeleti Hatóság főigazgatójának.

Farkas Ádámot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábbi elnökét választotta tegnap főigazgatójának az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (Board of Supervisors of the European Banking Authority – EBA). A döntés nyomán első alkalommal kerül magyar szakember egy európai pénzügyi felügyeleti hatóság operatív vezetői pozíciójába.

A posztra egyébként két jelölt volt: Farkas Ádám mellett Arnoud Vossen, az elődszervezet főtitkára aspirált még a megbízásra. Farkas Ádámot még meghallgatja az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága, majd az EP plenáris ülésen szavaz a személyéről, így a posztot április elején-közepén foglalhatja el, kinevezése pedig öt évre szól majd.

Összhangban az Európai Unió tavalyi döntésével, a 27 tagállam pénzügyi felügyeletei idén január 12-én londoni székhellyel alakították meg az EBA-t a korábbi – hatósági jogosítványokkal még nem rendelkező – Európai Bankfelügyelők Bizottsága (CEBS) utódjaként, illetve ekkor hozták létre a két társszervét is. A válság nyomán indult meg a pénzügyi rendszer reformja az unióban, s ennek keretében az eddigi bizottságokat három hatóság váltja fel: a banki, az értékpapír-piaci és a biztosítói. A három új szervezet elnökeit már korábban megválasztották, az Európai Parlament ezeket a kinevezéseket jóvá is hagyta.

Az EBA feladata, hogy az európai bankcsoportok, nemzetközi hitelintézetek határon átnyúló tevékenységét nyomon kövesse, a kialakuló kockázatokra időben felhívja a figyelmet, elősegítse a nemzeti felügyeletek közötti együttműködést és információcserét, közelítse egymáshoz az európai felügyeleti gyakorlatokat, biztosítsa a felügyelés európai egységét és szükség esetén koordinált módon lépjen fel a banki válsághelyzetek kialakulásának megakadályozására. Az EBA többek között kötelező technikai sztenderdek kidolgozásával fogja segíteni az európai pénzügyi szabályozás alkalmazásának és a felügyelésnek a harmonizált alkalmazását a bankszektorban.

Farkas Ádám tavaly június végén, nagyjából egy év után mondott le a PSZÁF éléről, akkori indoklása szerint azért, mert nem kívánt személyes akadálya lenni a szervezet megerősítésének. Bár kormányra kerülése után a Fidesz–KDNP – legalábbis nyilvánosan – nem támadta az elnök tevékenységét, azt már egy évvel korábbi kinevezésekor megüzenték neki, hogy ne rendezkedjen be hosszú távra. Farkas Ádám akkor jelezte is, hogy ha az új kormány nem tart igényt a munkájára, akkor megy magától – valószínűleg ez állt végül önkéntes távozása mögött. A történtek ellenére, információnk szerint, a magyar kormány is támogatta mostani kinevezését az EBA főigazgatói posztjára.

Farkas Ádám utóda a PSZÁF élén Szász Károly lett, aki korábban, 2000 és 2004 között már irányította a szervezetet. Az EBA hattagú igazgatótanácsának tagja Szász Károly is, mellette a német, a francia, a finn, a svéd és a cseh felügyelet vezetője került be a testületbe. A bankfelügyelet egyébként olasz elnököt kapott, míg az értékpapírpiacokét holland, a biztosítókét pedig portugál vezető irányítja.

A PSZÁF éléről tavaly nyáron önként távozott
A PSZÁF éléről tavaly nyáron önként távozott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.