Brüsszel konkrétumokra vár, de támogatja az adósságcsökkentést

Megerősítette szerdán Amadeu Altafaj Tardio bizottsági szóvivő, hogy a brüsszeli uniós testület a jó irányba tett lépésnek tartja a magyar intézkedéscsomagot a költségvetési folyamatok fenntarthatóságának előmozdítására, de várja a javaslatok részletes kifejtését.

Mint Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője szerdán elmondta: a kedden bejelentett magyar reformprogram tartalmaz strukturális elemeket, ami javíthatja az állami pénzügyek fenntarthatóságát. Az államadósság-csökkentés, mint fő cél meghirdetése összhangban áll a bizottság tanácsával. Pozitív elem ugyancsak, hogy a program a kiadások megfogására igyekszik támaszkodni.

A konkrét intézkedéseket azonban a magyar kormány még nem juttatta el a bizottsághoz, eltekintve néhány bevételnövelő intézkedéstől. Ezért a bizottság –mondta a szóvivő – egyelőre nem tudja megítélni, hogy a terv valóban csökkenti-e a büdzsé hiányát a GDP két százalékával az idén és három százalékával jövőre, s hogy valóban fenntartható fiskális helyzet keletkezik-e, ahogy a stabilitási és növekedési paktum azt előírja. Továbbá az sem mérhető fel jelenleg, hogy az államadósságnak a GDP-hez mért aránya tényleg mérséklődő pályára áll-e rá.

Az sem világos, hogy a csomag milyen hatást fejt ki 2011-ben, amikor a bizottság strukturális értelemben romlást jelez előre a magyar költségvetésben. A bizottság tehát várja a részletek és a feltételezett hatások előterjesztését, amit aztán alaposan tanulmányozni fog, összefüggésben egyébként a Magyarország ellen 2004 júliusa óta folyamatban lévő túlzottdeficit-eljárással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.