Gyorsít az uniós gazdaság

Az uniós gazdaságok nyolcvan százalékát képviselő hét ország teljesítményéből arra a következtetésre jutott az Európai Bizottság, hogy idén gyorsabb lesz a növekedés és a belső kereslet is élénkül.

A német gazdaság az euróövezeti országok motorja – derül ki a bizottság előrejelzéséből, amely a hét legnagyobb tagállam teljesítményét veszi górcső alá. Az őszi előrejelzéshez képest csupán annyi az újdonság, hogy mind a huszonhetek, mind a tizenhetek 0,1 százalékkal gyorsabban növekedhetnek, mint azt a szakértők novemberben gondolták. Az eurózónán belül a németek vezetnek 2,4 százalékkal, őket követik a franciák és a hollandok 1,7-1,7 százalékkal. Az eurózónán kívüli két nagy gazdaság, a brit és a lengyel ugyanakkor 2,0 és 4,1 százalékra pörög fel. A valutaövezet idei átlaga így 1,6, míg a huszonheteké 1,8 százalék lehet.

Az elemzést bemutató Olli Rehn pénzügyi biztos szerint a világgazdaság lendülete, valamint a belső fogyasztás táplálja a vártnál erőteljesebb lendületet, de a felívelés nagyon egyenetlen. Ráadásul az olajés nyersanyagárak megugrása miatt az infláció is gyorsul, igaz, a maginfláció – amelyből ezen adatokat kiszűrik – továbbra is alacsony.

A brüsszeli tájékoztatón Olli Rehnt inkább a valutazóna megerősítését célzó erőfeszítésekről faggatták, miután kiszivárgott, hogy a tanács és a bizottság elnökei, azaz Herman van Rompuy és José Manuel Barroso által készített tervezet a német–francia versenyképességi paktum integrálására az eurózónán belüli gazdasági kormányzás erősítésére hűvös fogadtatásban részesült. Nos a pénzügyi biztos azt magyarázta, hogy például a béreknek tükrözniük kellene a termelékenységben végbemenő változásokat. Aggodalmát fejezte ki például az olasz bérszínvonal versenyképességét illetően.

A hetekről szóló jelentésnek Magyarország ugyan nem volt a tárgya, de egy kérdésre reagálva Rehn megerősítette korábbi információnkat, hogy az elmúlt két hétben a bizottság érdemi információkat kapott a magyar kormánytól, s azokat elemezte is, és rövid időn belül várja a budapesti hivatalos választ arra a brüsszeli levélre, amely az idei és a jövő évi költségvetési folyamatokkal kapcsolatos aggályokat tartalmazta. Kérdésünkre Rehn szóvivője is azt mondta, hogy csak a hivatalos válasz kézhezvétele után fejti ki álláspontját a bizottság. Úgy tudjuk, a pénzügyi biztos azért célzott többször is a részletekre és a reformokra, mert a keddi budapesti bejelentést alapjában a jó irányba tett lépésnek gondolja, de a program számos pontját illetően továbbra is számít a részletek tisztázására.

Olli Rehn pénzügyi biztos
Olli Rehn pénzügyi biztos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.