A GVH nem lát problémát a felvásárlóknál

A tavalyi időjárás következtében elmaradt termés miatt 50 milliárd forintot is követelhetnek a gazdáktól a gabonakereskedők és a termelést szervező integrátorok. Jakab István, a Magosz elnöke tegnapi tájékoztatóján bejelentette, hogy emiatt még tavasszal törvénymódosítást kezdeményez. Nézete szerint, ha ezt elfogadja a parlament, akkor az – átalakulás előtt álló – Agrárkamara köztestületként a jó erkölcsbe ütköző terményértékesítési szerződések ügyében egységes bírósági véleményt kérhet.

Hiába változott – ötpárti konszenzussal – az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény, ez hatástalan maradt. A vis maiorra hivatkozás sem mentesítette a nem szállító gazdálkodókat attól, hogy a kereskedők jelentős pénzt követeljenek rajtuk „fedezetvásárlás” címén.

A Magosz a versenyhivatalnál (GVH) is bejelentette az eseteket, Jakab szerint ugyanis fennáll az erőfölénnyel való visszaélés, az összebeszélés, a verseny akadályozása, valamint egyes piaci szereplők részéről a zsarolás esélye. A birtokunkban lévő válaszlevél szerint azonban a Cargill Zrt., a Bunge Zrt. és az IKR Zrt. ellen a GVH versenyfelügyeleti eljárást nem indít, miután nem találták megalapozottnak, hogy a megvádolt cégek visszaélést követtek volna el.

Jakab szerint azonban az ügyletekre a polgári törvénykönyv és az agrárrendtartásról szóló törvény passzusai az irányadók, és ezek alapján valószínűleg kimondható, hogy a termelői oldalnak van igaza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.