Júliusban hozhatja a postás a magán-nyugdíjpénztári nyereséget

Egy tegnap megszavazott törvénymódosítás eredményeként gyorsabban kerülnek át az államhoz a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások. A reálhozamukat így jó eséllyel már júliusban megkaphatják azok, akik a társadalombiztosítást választották.

A mai nappal megszűnt a magánnyugdíjpénztári tagsága annak a hárommillió embernek, aki úgy döntött, visszatér az állami rendszerbe. A rendelkezésre álló határidőig a tagok három százaléka, valamivel kevesebb mint százezren nyilatkoztak arról, hogy továbbra is a kasszájánál kíván maradni. Az átlépőkkel együtt becslések szerint 2600–2700 milliárd forint értékű vagyon kerül át az államhoz, pontosabban a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz. (Ennek a tételnek közel a fele magyar állampapír, amit az alap tovább ad az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nek, hogy a szervezet bevonhassa a papírokat.) A kormány árgus szemekkel fi gyeli az átadást, melynek felügyelésére a képviselők tegnap fel is vértezték a szükséges jogkörökkel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi).

A parlament által tegnap megszavazatott, Selmeczi Gabriella fideszes képviselő által jegyzett módosító lényege, hogy a Kehi átvilágítja az állami rendszerbe visszatérők magánnyugdíjpénztári vagyonát, az átadásátvétel folyamatát, illetve azt, hogy érvényesülnek-e a tagok jogai. (A javaslatot 296 igen és 58 nem szavazat mellett fogadta el az Országgyűlés, a Fidesz–KDNP mellett a Jobbik képviselői is „igent” nyomtak, csakúgy mint három független képviselő, köztük Szili Katalin.) A hivatal emellett visszamenőleg vizsgálhatja a kasszák gazdálkodását és működési költségeit, hogy milyen befektetési döntéseket hoztak, de a nyugdíjvédelmi kormánymegbízott szerint arra is kíváncsiak lesznek, hogy menynyit és miből költöttek reklámokra a pénztárak.

Egy szintén tegnap támogatott módosító hatására változott a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának metódusa és ütemezése is. A Dancsó József (Fidesz) által jegyzett, a Selmeczi-féle javaslathoz csatolt elképzelés szerint a magánnyugdíjpénztáraknak a május 31-i értékek alapján egy tételben, legkésőbb június 12-ig kell átadniuk a visszalépőkhöz tartozó portfóliókat az állami alapnak. A kasszák a vagyonátadást követően számítanák ki a viszszalépők kifi zetéseit, vagyis a reálhozamokat is a május végi árfolyamok alapján állapítanák meg. Mivel a vagyon addigra átkerül az alaphoz, így a távozók pénzének kifizetéséhez a pénztáraknak az ehhez szükséges összeget majd vissza kell igényelniük az alaptól. A tegnap elfogadott javaslat erre július 20-ig ad időt, és mivel ekkora már elméletileg semmi más akadálya nem lehet a kifizetésnek, a hónap során az egykori tagok meg is kaphatják a reálhozamot.

Dancsó József indokolása szerint a módosításra azért volt szükség, mert így valamennyi távozó tag ese tében azonos fordulónapon lesz az elszámolás és a követelések értékének megállapítása. Ennek előnye, hogy biztosítja a tagok számára az egyenlő bánásmódot, a tagi követelés megállapítását nem befolyásolja a visszaléptetés ütemezése és a befektetési környezet esetleges változása. Hozzáteszi: az egységes eljárás és határidő biztosítja a vagyonátadás gyors, egyszerű és költséghatékony lebonyolítását.

Az eredeti elképzelés szerint a pénztárakra bízták a vagyonátadás ütemtervének kidolgozását (a pénzügyi felügyelet bábáskodásamellett), ám az előzetes becslések szerint egyrészt így a folyamat egyes kasszáknál akár a nyár végéig is eltarthatott volna (ez pedig nyilván túl hosszú idő a kormánynak, amely az idei költségvetésben több százmilliárd forint bevétellel számol ebből a forrásból), másrészt gondot okozott, hogyan is számolják ki az ügyfeleknek járó öszszegeket. A tagi számlán felgyűlt, hozammal növelt megtakarítást ugyanis az elszámolás hónapjának utolsó napja szerinti árfolyammal kellett volna megállapítani, csakhogy ez az érték változhat addig, amikorra a reálhozamot kifizetik. Ha a piaci mozgások miatt a portfólió értéke csökken, a nonprofit alapon működő magánnyugdíjpénztárak csak a maradók kárára tudnák kiegészíteni az összeget. Mivel az új változat szerint a visszalépők vagyona május végi árfolyamok mellett június 12-ig átkerül az állami alaphoz, s a pénztárak majd utólag igénylik vissza a reálhozamokhoz szükséges pénzeket, az árfolyamváltozásokból eredő kockázatot így már nem a kasszák, hanem az alap futja.

Az Államadósság Kezelő Központ számára technikai szempontból nem jelent változást, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásával kapcsolatban egy fordulónapot – amely alapján számolják a tagok portfóliójának értékét – és egy átadási napot határoztak meg a tegnapi törvénymódosítással – tudtuk meg a szervezettől. Korábban is úgy volt, hogy úgymond „csöpögtetve”, de már érkeztek volna vagyonelemek a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére, ezért erre az említett időpontra a technikai háttér biztosításával már készen kell lenni. Éppen ezért az, hogy az elszámolás és az átadás most egyszerre és nem folyamatosan történik majd, nem jelent különbséget, a fejlesztések május végére biztosan meglesznek, miután korábban is erre készültek – jegyezték meg.

Hozzátették: hogy az egy dátumos fordulónap alighanem sok vitának vette az elejét. Így ugyanis mindenki számára egy adott nap árfolyamai alapján könnyedén kiszámolható lesz, hogy milyen hozamot ért el, s adott esetben milyen reálhozamot kap majd. Ezáltal pedig annak is elejét lehet venni, hogy egyeseknek hiába van megközelítően hasonló forrás a számlájukon, ráadásul ugyanannál a pénztárnál és ugyanabban a befektetési portfólióban mégis egymástól teljesen eltérő hozamokat érnének el csupán azért, mert nem ugyan azt az elszámolásai napot alkalmaznának esetükben. Ebben a helyzetben előfordulhatna, hogy valaki komoly reálhozamhoz jutna, míg „pénztártársa” egy későbbi fordulónappal –és egy időközben bekövetkező tőzsdei csökkenés miatt – erről kénytelen lenne lemondani.

Még lehet nyilatkozni a reálhozamról

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magánpénztári ügyfeleknek tegnap éjfélig kellett írásban rendelkezniük magánpénztáruknál arról, hogyan kívánják megkapni a reálhozamot – készpénzben, banki átutalással, vagy önkéntes pénztárukhoz utalva.

Annak sem kell azonban aggódnia, aki erről most megfeledkezett, kasszája ugyanis márciusban emlékeztetni fogja erre. Ha valaki harminc napon belül erre sem válaszol, a pénzt elküldik a lakcímére. Ha valaki januárban nem kapott levelet nyugdíjpénztárától az átlépéssel kapcsolatban, az azt jelenti, hogy a kasszánál rossz címen szerepel, ilyenkor egyeztetni kell a lakcímet a pénztárral. Az át nem vett, a magánnyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összeget a pénztárak a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak utalják át.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott tegnap a parlamentben
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott tegnap a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.