Tajvanig repül a magyar hús

Tavaly a Tajvanra irányuló magyar export megkétszereződött és meghaladta a százmillió dollárt – mondta a Budapesten akkreditált tajvani képviselet vezetője, Marietta Kao Liau a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásában. Lapunk kérdésére, hogy minek tulajdonítható a szokatlanul nagy emelkedés a magyar kivitelben, kifejtette: a magyar exportőröknek – gyakorlatilag egyedül – sikerült jelentős tételben húst szállítaniuk a szigetnek. Tajvanon idén csaknem tízszázalékos gazdasági növekedést jósolnak, mind az export, mind az import 30–40 százalékos bővülése mellett, a magyar cégeknek tehát idén is jó esélyeik lehetnek. A növekedés rá is fér a kivitelre, mert a Magyarországra irányuló tajvani export még így is többszöröse az importnak. Magyarország kedvező hátszélre számíthat a 23 milliós piacon, megbecsülik a magyarokat, emlékeznek rá, hogy Budapest volt az első a keletközép-európai régióban, amely még a rendszerváltás előtt lehetőséget adott Tajvannak képviselet nyitására. A két ország kereskedelmi kapcsolatait számos egyezmény, például a kettős adóztatást elkerülő megállapodás támogatja.

A mintegy harmadnyi Magyarország területű sziget a világ egyik legversenyképesebb, legfejlettebb gazdaságával büszkélkedhet. Az Egyesült Államokban működő Business Environment Risk Intelligence gazdasági elemző-hírszerző szervezet Tajvant a világ negyedik, Ázsia második legversenyképesebb gazdaságának tartja. Az amerikai Találmányi és Védjegyhivatal (USTPO) 2009-es jelentése szerint csak az Egyesült Államok, Japán, Németország és Dél-Korea előzi meg Tajvant a bejelentett találmányok számát illetően. Tajvan beruházás-, vállalkozásösztönző politikáját jelzi, hogy tavaly 25-ről 17 százalékra csökkentették a társasági adó mértékét.

A Kína árnyékában, de azzal szoros gazdasági szimbiózisban élő Tajvan politikáját a megfontoltság, a realitásokkal való számolás jellemzi. Kao Liau asszony előadásában jelezte, hogy Kína demokratizálódásában látják a hosszú távú megoldást a harmonikus, de formáját tekintve még el nem döntött együttlétezésre Pekinggel. Mindenesetre Tajvan aktívan közreműködik Kína globális gazdasági stratégiájának az érvényesítésében. Ennek a lényege: a glóbusz második legnagyobb gazdasága, a népi Kína fokozatosan vesse le a világgyárszerepet, és változzon át a világ kereskedelmi központjává.

Tajvan és Kína viszonyában az elmúlt esztendők tetemes javulást hoztak. Míg néhány éve elképzelhetetlen volt, hogy közvetlen repülő- és hajójáratok kössék össze a szigetet a kínai szárazfölddel (amelyek egymástól körülbelül Budapest–Szeged távolságra vannak), ma hetente 370 közvetlen repülőjárat közlekedik Tajvan és Kína között, és a népi kínaiak százezrei jöhetnek turistaként a szigetre. A gazdaság élen jár a kapcsolatalakításban, mintegy egymillió tajvani, zömmel üzletember, él, dolgozik Kínában, és Tajvan, Hongkong után, Kína legnagyobb befektetője, megelőzve Japánt, az Egyesült Államokat és Szingapúrt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.