Baj van az ázsiai Apple-beszállítókkal

Már a második tajvani Apple- beszállítónál áll a bál. A Foxconn után most a Wintekről derült ki, hogy az extraprofit hajhászása közben egészségkárosodást okozott saját dolgozóinak.

Az extraprofi t érdekében saját dolgozóinak egészségét kockáztatta az amerikai Apple készülékeihez érintőképernyőket gyártó tajvaniWintek. A cég kínai leányvállalatánál 2009-ben a képernyők tisztítására addig használt alkoholt egy illékonyabb, a munkafolyamatot gyorsító, és így a termelékenységet is fokozó anyaggal váltották fel.

Az N-hexán gőze azonban belélegezve idegrendszeri károsodást okozhat, ráadásul visszafordíthatatlanul. Bár az üzem dolgozói védőfelszerelésben dolgoztak, ez sem tudta kizárni az N-hexán belélegzését, ráadásul a Wintek azt a végzetes hibát is elkövette, hogy az alkohol elszívására méretezett szellőzőrendszer teljesítményét nem növelte. Néhány hónap múlva, a szerelősoroknál dolgozók körében tapasztalt tömeges roszszullét láttán a cég visszatért az alkohol használatára, ám elkésett ezzel, mert a 137 megbetegedett alkalmazott közül többtucatnyian tartós egészségkárosodást szenvedtek, ami munkaképességük elvesztéséhez vezetett.

A Wintek hibáját elismerve összesen másfél millió dollárt fizetett a kárigénnyel fellépő 91 dolgozója számára, akik kevés kivétellel ezután „leszereltek” a vállalattól. Ötvenhatan úgy döntöttek, hogy folytatják a munkát a gépsorok mellett. A fejenkénti átlagosan kifizetett 16,5 ezer dollár azonban édeskevés az élet hátralévő éveire, noha aWintek szerint a jogszabályok által előírt legnagyvonalúbb összeggel kompenzálták hibájukat.

A munkások reménytelen helyzetükre levélben hívták fel Steve Jobs Apple-alapító figyelmét, és kérték közbenjárását helyzetük rendezésére. A segélykérés hamar célba ért. Egy nappal később az Apple egyik helyi képviselője már találkozott is az érintett munkásokkal, megtudakolva szándékaikat. Békülékenyebb hangot ütött meg Jay Huang, a Wintek pénzügyi vezérigazgató-helyettese is, aki rögtön készséget mutatott a pluszkompenzációra, külön-külön tárgyalásra invitálva az elégedetlenkedőket – jelentette a Reuters.

A botrány a Wintek árfolyamán is nyomot hagy, a cég részvényárfolyama a múlt hét elején 4,4 százalékot esett a tajpeji tőzsdén. Elemzők ugyanakkor valószínűtlennek tartják, hogy az ügy miatt az Apple szakítana egyik legnagyobb beszállítójával, hiszen maga a termék, az érintőképernyő modul tökéletesen megfelel a minőségi követelményeknek. Az viszont elvárható, hogy nyomást gyakoroljon a Wintekre a munkakörülmények javítása érdekében. Emlékezetes, hogy az amerikaiakat legnagyobb tajvani partnerük, az iPhone-okat –Kínában – összeszerelő Foxconn is rossz hírbe keverte tavaly, miután az agyondolgoztatott alkalmazottak közül tízen követtek el öngyilkosságot. Nyolcan szörnyet is haltak, miután a mélybe vetették magukat a gyár tetőteraszáról. A botrány elsimításához a munkakörülmények javítása, a túlórák csökkentése mellett az is hozzájárult, hogy a futószalag mellett dolgozók – főnökeik után – megkapták megérdemelt 20 százalékos béremelésüket.

Tavaly a Foxconn ejtett foltot az amerikai cég hírnevén
Tavaly a Foxconn ejtett foltot az amerikai cég hírnevén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.