Kártyacsalók nagyüzemben: külföldön csapolják meg a számlákat

Nagyüzemben dolgozó bankkártya-hamisítók okoznak hatalmas károkat a magyar bankoknak, mert a kártyaadatokhoz az ügyfelek titkos kódját is megszerezték – értesült a Népszabadság. Az utóbbi hetekben extrém mennyiségű kártyaadatokhoz jutottak a tolvajok. Főként a magyar beltéri pénzkiadó automatáknál dolgoznak.

Több ezer magyar bankkártya adatait és titkos kódját szerezték meg trükkös bűnözők az utóbbi hetekben, majd az ezek alapján hamisított bankkártyákkal külföldi, főleg román automatákból (ATM) vesznek fel készpénzt – tudta meg a Népszabadság. A bankokat ért kár százmillió forintos nagyságrendű is lehet, bár pontosan senki nem tudja, hány kártyát tudnak hamisítani az immár nagyüzemben dolgozó kártyacsalók. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az ügyfeleket nem érheti kár, a bűnözők által felvett pénzeket a bankok – meghatározott időn belül –visszaírják a számlákra, a veszteséget pedig kénytelenek lenyelni.

A kártyacsalók módszere nem új: valamilyen trükkös módszerrel megszerzik a bankkártyák főbb adatait, a kártyaszámot, a lejárati időt, majd klónozzák a plasztiklapot és előbb kisebb összegben vásárolnak azzal, majd – ha a próbák sikeresek – nagyobb összegeket emelnek le az ügyfelek számláiról. Többnyire a beltérben lévő automatáknál, az ajtóra szerelt leolvasóra szerelnek még egy leolvasót, s így gyűjtik a mágnescsíkokon tárolt adatokat. A megcsapolt számla tulajdonosa, észlelve a problémát, jelzi a banknak, amely egy reklamációs folyamatot követően jóváírja a csalók által levásárolt összegeket a számlákra.

Sok esetben maga a bank jön rá a turpisságra, például abból, ha az ügyfele, aki nem szokta külföldön használni a kártyáját, rövid időn belül tucatnyi tranzakciót indít a határon túlról. A bankok biztonsági osztályán bizonyos területeken, bizonyos típusú elfogadóhelyeken előforduló vásárlások alkalmával is gyanút fognak, hiszen folyamatosan monitorozzák, mely elfogadók állhatnak kapcsolatban a kártyahamisító bandákkal.

Az utóbbi hetekben azonban új módszerhez folyamodtak a tolvajok: forgalmas pontokon szemeltek ki olyan automatákat, amelyek beltériek, s a helyiségbe csak a kártyát lehúzva lehet bejutni. Erre a leolvasóra szerelik fel a sajátjukat. Bizonyos típusú automaták esetében azonban a kártyanyílásra is el tudják helyezni az apró leolvasójukat, úgy, hogy arról látszik, hogy nem az automata része, ám a szerkezet olyan apró, hogy az emberek többsége észre sem veszi. A beltéri automaták esetében a helyiségbe egy kamerát is felszerelnek, így hozzájuthatnak az ügyfél PIN kódjához is, így immár a kereskedőkkel sem kell szövetkezniük, elég egy másik országban lévő ATM-nél készpénzfelvételre használni a kártyákat – így a lebukás esélye is csekély.

Hogy a bankok alkalmazottai se fogjanak gyanút, a tolvajok inkább hét végén dolgoznak, olyan forgalmas területeken, mint például a Nyugati tér. Információink szerint januárban és február elején olyan nagy mennyiségben szerezhettek meg kártyaadatokat, hogy az már a bankok biztonsági osztályainak is fejtörést okoz: ezres nagyságrendű a klónozott kártyák száma. A kártyákat azonban csak mostanában kezdték használni, főleg bukaresti és egyéb romániai automatáknál. A közelmúltban az érintett bankoknál az efféle reklamációk száma megsokszorozódott – így szúrt szemet a csalássorozat.

A csalók mozgástere nem csak emiatt van szűkülőben: módszerük csak a mágnescsíkot tartalmazó kártyáknál működik, de mára már sok bank állt át a csipes rendszerek használatára. Vannak azonban olyan bankok, melyek még nem vagy nem minden kártyatípus esetében vezették be a csipes védelmet.

Védekezés a klónozók ellen

ATM-használat esetén ellenőrizze, nincs-e valamilyen szerkezet az automatához rögzítve!

A PIN kód megadásakor a billentyűzetet takarja el, hogy ne látszódjon, milyen számokat üt be!

Vásárláskor ne engedje, hogy a személyzet elvigye a kártyáját!

Ha beltéri, beléptetőrendszerrel ellátott automatánál vesz fel pénzt, az ajtót másik kártyával nyissa ki, mint amit használni fog, így a kártyaszáma és a PIN kódja nem összeköthető!

Használja a bankok SMS-szolgáltatását, így azonnal értesülhet a tranzakciókról. Ha olyanról értesíti a bank, amelyet nem ön kezdeményezett, azonnal le tudja tiltani a kártyát.

Észnél kell lenni az ATM-nél
Észnél kell lenni az ATM-nél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.