Az OTP nem fél az orosz piactól

Bár a tízmilliárd dollár felett záró 2008-as csúcsévtől csaknem húsz százalékkal marad el a magyar–orosz áruforgalom összértéke jelenleg, a 2009-es nagy zuhanáshoz képest tavaly regisztrált 30 százalékos növekedést biztató jelnek érzik az Oroszországban működő magyar vállalatok – derült ki a 15 éves szünet után tegnap megtartott, V. Magyar–Orosz Nemzetközi Gazdasági Fórum és Üzletembertalálkozón, amelyet a Vállalkozók Klubja Egyesület szervezett.

A budapesti rendezvényen a 200 magyar érdeklődő cég mellett 60 reménybeli orosz üzleti partner jelent meg.

– Magyarországon sokkal jobb feltételekkel juthatunk hitelhez, mint amit az orosz piacon kaphatunk – mondta lapunknak Mihail Bojarszkij. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó orosz üzletember elmondta: eddig is magyar forrásokat használtak fel, közvetítőkön keresztül. Budapestre azért jött, hogy végre közvetlenül jussanak hitelhez. Az orosz ingatlanpiac az elmúlt szűk három évben a gazdasági válság hatására komoly visszaesést szenvedett el – bár a húszszázalékos árcsökkenéssel még mindig 120 ezer rubel (nagyjából 840 ezer forint) fölött van a moszkvai lakások négyzetmérenkénti átlagára – azonban Bojarszkij szerint mind a lakáspiac, mind a kereskedelmi ingatlanok területén hamarosan visszatérnek a korábbi árszintekhez.

Az Oroszországban 170 képviselettel rendelkező OTP Bank jelenlétének növelésében gondolkodik. A magyar pénzintézet orosz ága mérlegfőösszegét tekintve 35. Oroszországban, a hitelezési piacon 2,2 milliárd dollárral van jelen. Ennek fele lakossági áruhitel és hitelkártya, amivel ebben a piaci szegmensben a negyedik helyen áll.

Bár távolról sokan kockázatosnak tartják az orosz piacot, az OTP Bank Oroszország vállalati üzletágának tevékenységét irányító Hárshegyi Frigyes szerint ez a félelem nem megalapozott. – Ahol megjelentünk az országban, jöttek az ügyfelek és elhelyezték a betéteiket. Márpedig a stabil működéshez éppen az kell, hogy ne külső hitelekből éljen meg a bank – mondta. A kihelyezéseik csupán mintegy 10 százalékkal haladják meg a betétek öszszegét, ami egészséges aránynak mondható. A szakember szerint nem igaz az sem, hogy a lakossági hitelek visszafizetésének aránya rosszabb volna a hazainál: a három hónapja nem fizetők aránya 10–13 százalék között mozog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.