Megkerülhetetlenné válnak a pénzügyi békéltető testületek

Július elsejétől fogadja – az immáron PSZÁF berkein belül működő – Pénzügyi Békéltető Testület a fogyasztók panaszait. A jövőben a békéltetőket eddig félvállról vevő vállalkozásoktól is kikényszeríthető az együttműködés.

A jövőben egyszerűen nem tudják megkerülni a fogyasztóikkal jogvitába került pénzügyi vállalkozások a Pénzügyi Békéltető Testületet – derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szerdai sajtótájékoztatóján. Mint ismeretes, korábban a pénzügyi jellegű, bíróságon kívüli fogyasztói jogviták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működő békéltető testületeknél landoltak. Nemrégiben egy törvénymódosítás nyomán az ilyen jellegű jogviták a PSZÁF berkein belül létrehozott speciális, Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) kerültek, amely szervezet júliustól fogadja a panaszokat. (A nem pénzügyi témájú fogyasztói panaszokban továbbra is az iparkamarák melletti békéltetők járhatnak el.) Szász Károly, a PSZÁF elnöke a PBT élére Nadrai Gézát nevezte ki. Nadrai Géza elmondta: korábban a pénzügyi vállalkozások – mivel nem volt nekik kötelező – jellemzően nem is vetették alá magukat a békéltető testületek eljárásának. Fontos változás, hogy az együttműködési kötelezettség innentől kikényszeríthető lesz, mint arra Szász Károly is nyomatékosan figyelmeztetett: a PBT eljárásától vonakodó céggel szemben a felügyelet fi gyelmeztetéssel élhet, illetve akár bírságot is kiszabhat. Ez a törvény szerint tizenötezer forinttól indulna, ami persze aligha lenne visszatartó erő, ám a százmillió forintos felső határ már kellően ijesztő lehet.

A PBT eljárása szakszerű, gyors, mindenkinek ingyenes, átlátható lesz – ígéri a PSZÁF. A PBT esetében is érvényes azonban a fogyasztóvédelmi aranyszabály, hogy az ügyfeleknek először az adott vállalkozással kell megegyezésre törekedniük, és ha az nem sikerült, akkor következhet a PBT. Másik fontos előfeltétel, hogy a PBT eljárásával egy időben az adott ügyben nem lehet másik – például bírósági kártérítési –eljárást lefolytatni. A problémás helyzeteket jellemzően 90 nap alatt bírálja el a testület, ám az eljárás indokolt esetben egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható. Ha a vállalkozás előzetesen aláveti magát a PBT-nek, s ott a jogsértés bebizonyosodik, akkor kötelezést hoznak, amelyet bírósági végrehajtás követhet. Amenynyiben viszont egy pénzügyi szervezet – kockáztatva egy izmos bírság lehetőségét is –nem veti alá magát a testület eljárásának, úgy az adott ügyben ajánlást hoz a testület, melyet a PSZÁF honlapján a vállalkozás nevével együtt nyilvánosságra hoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.