Megaholding lehet az osztrák vagyonkezelőből

Vezetőt váltanak az osztrák vagyonügynökség élén, a személycsere az „államkapitalista” ÖIAG jövőjének kérdését is felveti.

Elégedetten távozik tíz év után az osztrák vagyonügynökség éléről a vezérigazgató, Peter Michaelis. Az egykoron az Ausztriában döntő jelentőségű állami ipart irányító szervezet, az ÖIAG 1994-tól privatizációs ügynökséggé alakult át. Értékesítési tevékenysége 11,149 milliárd euró bevételt hozott az államnak. A tőzsdére került cégek között van a schwechati repülőtér, a Voest acélipari óriás vagy éppen az osztrák elektromos művek, a Verbund. Ám ott van az a három hatalmas érdekeltség is, amely még mindig az ÖIAG alá tartozik: az osztrák energiaóriás, az OMV 31,5 százaléka (ami az aktuális árfolyamértéken 2,9389 milliárd eurót jelent), az A1 mobiltelefon-vállalkozást is magába foglaló Telekom Austria 28,4 százaléka (piaci értéke 1,3247 milliárd) és az osztrák posta, a Post AG 52,8 százaléka (0,88 milliárd euró). Nem kis csoportról van szó, hárman együtt 70 ezer embert foglalkoztatnak.

Az ÖIAG-hoz 2001-ben még 14 vállalat tartozott, de a megmaradt három vállalkozás mai 5,2 milliárd eurós összértéke –s ez a tíz év alatt (például az Austria Tabak, az AUA elkótyavetyéléséért) sokat szidott Michaelis elégtétele – nagyobb az akkori teljes portfólió ötmilliárdjánál.

Azt a kérdést vitatják koalíciós pártok, hogy érdemes-e még fenntartani a vagyonügynökséget a három cég miatt? A szociáldemokraták, akik korábban mindennél fontosabbnak tartották az állami ipar külön kezelését, ma azt mondják, hogy a szűkös költségvetési helyzetben az ÖIAG-re már semmi szükség, s az érintett vállalatokat a megfelelő minisztériumok alá kell sorolni. Állami részesedésüket ajánlatos 25 százalék plusz egy részvényre levinni, a többit pedig privatizálni kell. A koalíciós kereszténydemokrata néppárt ellenben egyfajta infrastrukturális ügynökséggé változtatná az ÖIAG-t, a meglévő érdekeltségek mellé odatenné a többi, többségi állami tulajdonú, problematikus szolgáltató vállalkozást is. Így az osztrák államvasutakat, az ÖBB-t – amely az ÖVP szerint a közlekedési minisztérium égisze alatt semmit sem fejlődött –vagy éppen az autópálya-építő és -fenntartó Asfinagot. A holding fennhatósága alá kerülhetnének a most tartományi önállóságot élvező energiaszolgáltató cégek is.

Az infrastrukturális ügynökség álláspontját képviseli a szervezet új vezetője, Markus Beyrer is, aki a nyáron veszi át az irányítást Michaelistől. Az eddig a gyáriparosok szervezetének főtitkári posztját betöltő politikussal ellentétben egy harmadik álláspontot képviselnek a szakszervezetek, s a velük együtt „lélegző” munkáskamarák, amelyek szerint ma az ÖIAG legfőbb teendőjeként a munkahelyek védelmét kell meghatározni.

Az ÖIAG 100 százalékos tulajdonába tartozik egyébként még a Fimbag (Finanzmarktbeteiligung AG), a pénzügyi vagyonügynökség, amely a nemzetközi pénzügyi válság kirobbanásakor, 2008 őszén jött létre. Állami tőkeinjekciót adott a kereskedelmi bankoknak, cserébe tulajdoni részt szerzett a pénzintézetekben. A Raiffeisen még 1,75 milliárd euróval, az Erste 1,22 milliárddal, a Bawag 550 millió euróval tartozik neki.

Vegyes a hangulat az OMV körül

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat 88 millió eurós adózott eredményt jelentett szerdán a tavalyi utolsó negyedévről kisebbségi részesedések nélkül, kisebbet a harmadik negyedévi 149 milliónál, és 15 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 103 milliónál is. Egyszeri tételek nélkül ugyanakkor az eredmény 216 millió euró volt, meghaladva az elemzők által várt 198 milliót.

Tavaly egész évet nézve sem sok kivetnivaló akad a számokon, az adózott eredmény 921 millió euró volt kisebbségi részesedések nélkül, 61 százalékkal több a 2009-es 572 milliónál. A cég részvényei mégis csaknem öt százalékkal estek, mert a beszámoló megjelenése után az OMV-nél közölték, hogy csökkenésre számítanak a líbiai fejlemények miatt az ottani termelésükben.

Peter Michaelis – a maga részéről elégedett
Peter Michaelis – a maga részéről elégedett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.