Mol: dialógus a természettudományos oktatásról

Több mint 170 középiskolai és egyetemi oktató, üzleti és állami szereplő vett részt a Mol által szervezett Dialógus című konferencián. A konferencia célja a hazai közép- és felsőfokú természettudományos oktatásról szóló szakmai dialógus elindítása.

„Tekintettel arra, hogy a természettudományos és mérnökképzés minősége kiemelten fontos a Mol számára, a vállalat az elmúlt években stratégiai kapcsolatrendszert alakított ki hat egyetemmel. Emellettmegalkotta középiskolás-koncepcióját, amelynek megvalósítását tavaly kezdte el. Ezen irányvonal mentén a Mol célul tűzte ki a természettudományok népszerűsítését, illetve szeretne hozzájárulni a középiskolai természettudományos oktatás színvonalának növeléséhez. Ennek egyik lépése az idén elsőként megszervezett Dialógus konferencia”– mondta Szőcs László, a Mol HR ügyvezető igazgatója.

A konferencián a köz- és versenyszféra szereplői, illetve a természettudomány területén dolgozó szakemberek szólaltak fel, majd a 2010-es Nemzetközi Matematika, Kémia és Fizika Diákolimpiák magyar dobogósai, a TUDOK (Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája) különdíjasai és nyertesei, valamint felkészítő tanáraik, illetve a nemzetközi Ifjúsági Tudományos Fenntarthatósági Olimpia aranyérmese nyilvános kerekasztal-beszélgetésen osztották meg sikerük titkát a közönséggel. Végül a résztvevőknek is lehetőségük nyílt a tapasztalatcserére munkacsoportok keretében, melyeken többek között arra is keresték a választ, hogy a gazdaság szereplői miként tudnak részt venni a természettudomány-tanulás és a természettudományos pályák népszerűsítésében. A Mol 2010-ben megalapította a MesterM díjat, amelylyel középiskolai természettudományos pedagógusokat díjaz a már felsőoktatásban részt vevő egykori diákok ajánlása alapján. Korábban, 2007-ben indította el a cég a Freshhh elnevezésű, online angol nyelvű természettudományos versenyét, amelyen egyetemisták és főiskolások vehetnek részt a világ minden tájáról. A verseny népszerűségét jelzi, hogy az elmúlt négy évben 35 ország közel 120 egyeteméről több mint 4500 diák mérte így össze tudását. A Freshhh versenyek sikere adta a Molnak az ötletet arra, hogy ifjabb tehetségek számára is megadja a lehetőséget a bizonyításra. Így indult el 2010-ben a Junior Freshhh, egyelőre magyar nyelven. Ezt a versenyt is hatalmas érdeklődés övezte: több mint 2500 fiatal jelentkezett közel 200 középiskolából és 90 magyarországi és határon túli településről.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.