Krónikus vérhiány: életmentő misszió

Legyen 2011 az önkéntesség éve, ezt az ajánlást fogadta el még 2010 elején a Egyesült Nemzetek Szövetsége. A programhoz csatlakozott az Európai Unió, amikor tagországait felkérte: a civil közösségek és a gazdaság szereplőinek figyelmét hívják fel arra, hogy önálló kezdeményezésekkel támogassák a mozgalmat.

A program célja: tudatosítani az emberekben az önkéntes vállalásokban rejlő társadalmi értékeket, ezenkeresztülisnövelveatársadalmi összefogást. A BROKERNET Jövő Alapítvány számos akciójával vizsgázottmár jelesre összefogásból, és idén is folytatja a korábbi években megkezdett jótékonysági programsorozatát.

2011-ben már harmadik éve szervez a Jövő Alapítvány immár hagyományosnak mondható önkéntes véradást a BROKERNET-csoport tulajdonosai, vezetői, alkalmazottai és munkatársai számára, bevonva az akcióba a családtagokat is. A fővárosban és vidéki irodáikban – a Magyar Vöröskereszt ápolóinak közreműködésével – zajlik a véradás. Idén első alkalommal a cégcsoport egyik budapesti irodájában kezdődött meg az országos akció. A korábbi évekhez hasonlóan most is több száz résztvevője volt az eseménynek. Ez kiemelkedő létszámnak minősül, tekintettel arra, hogy az önkénteseknek számos egészségügyi szabálynak kell megfelelniük.

Az előírások szerint csak azok a 18–60 év közötti egészséges személyek adhatnak vért, akik nem szenvednek krónikus betegségben, nem szednek gyógyszert allergiára, nem állnak antibiotikumos vagy szteroidos kezelés alatt. Ezenkívül a nők évente legfeljebb három, míg a férfiak négy-öt alkalommal adhatnak vért. Továbbá két véradás között ajánlott minimum nyolc hét szünetet tartani. Véradás előtt az ápolók vérszegénységtesztet is végeznek, és csak ezután állapítható meg, hogy alkalmas-e az önkéntes a véradásra.

Az ország számos kórháza és transzfúziós állomása küszködik évek óta vérhiánnyal, így különösen nagy jelentősége van az eseménynek. Egyetlen véradással ugyanis három ember életét lehet megmenteni, hiszen a levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő. Az adományozók vérükkel életet és reményt adnak beteg embertársaiknak.

 

Segíts, hogy segíthessünk!

Az Európai Unió brüsszeli központjának felkérésére készített tanulmány szerint tízbő l három európai vállal – saját bevallása szerint – aktívan önkéntes tevékenységet. Magyarországon minden tizedik ember végez vagy végzett már önkéntes munkát, amellyel elmaradunk az európai átlagtól. Hazánkban az önkéntesség népszerű sítésétmár az iskolákban el kellene kezdeni, ám az oktatási rendszer itthon még nem készült fel a különböző –a diákok számára is vonzó – programok ismertetésére. Valószínűleg ennek tulajdoníthatók az önkéntességhez kapcsolódó alacsony hazai értékek.

Arra a kérdésre, hogy miért nem végeznek önkéntes munkát, Magyarországon a megkérdezettek legfő bb indoka az volt, hogy saját maguk is támogatásra szorulnak. Európa-szerte a közös munkát vállalók leginkább motiváló tényező ként arról beszéltek: jó érzés segíteni. A tudatos cselekvés erősítése érdekében 2011-ben egy csapat önkéntes járja be az Európai Uniót, hogy bemutassák, miből áll a munkájuk. Minden országban tíz napot töltenek el, és találkoznak politikai döntéshozókkal is a program népszerűsítése érdekében.

Ennek eredményeként vélhetően növekedni fog az önkéntes munka iránti érdeklő dés és az önkéntesek száma, valamint az eszme népszerűsége Magyarországon is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.