Dióhéjban

Coop Alapítvány: fókuszban a gyermekotthonok

A Coop Gazdasági Csoport cégfilozófi ája a szövetkezeti szolidaritáson alapul. A vállalat a kezdetektő l nagy hangsúlyt fektet a civil szervezetek, művészeti alkotócsoportok, sportegyesületek, s kreatív kezdeményezések támogatására országos és regionális szinten. Az elmúlt éveket meghatározó válság és az országot sújtó számos katasztrófa elő térbe helyezte a gazdasági szereplők társadalmi felelő sségvállalását. Ezért hozták létre eddigi programjaikat összefogó, tudatosabb koncepciókra épülő segélyalapítványukat. A száz százalékban magyar tulajdonú, s fő ként hazai termékeket forgalmazó Coop üzletlánc hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi hálózataként csaknem 1700 településen háromezer üzlettel és 32 ezer dolgozóval van jelen Magyarországon. Felismerve a gyors és hatékony segítség fontosságát, a Coop Hungary Zrt. igazgatósága és a cégcsoport érdekvédelmi szervezeteként is működő ÁFEOSZ (Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége) tavaly októberben létrehozta a Coop Segély Alapítványt a bajbajutottak és a hátrányos helyzetű ek támogatására, a természeti csapások károsultjainak megsegítésére. Az alapítvány indulásakor a Coop Hungary Zrt., valamint hat régiós központja és egyéb Coop-szervezetek csaknem 87 millió forintot különítettek el segélyezésre és szociális támogatásra saját forrásaikból. Ezek egy része áru, másik része utalvány, valamint készpénz. Tavaly decemberben mintegy 50 millió forintnyi vásárlási utalványt és élelmiszersegély-csomagot adtak át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvíz- és a Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely környéki vörösiszap-katasztrófa károsultjainak: közel 300-an kaptak 100-100 ezer forint értékű , összesen 25,3 millió forintnyi vásárlási utalványt. Emellett az alapítvány 66 embernek nyújtott személyenként 350 ezer forint készpénztámogatást. A segélyalapítvány idén kiemelt fi gyelmet szentel a családoknak és a fiataloknak. Mivel a kereskedelmi lánc tagjai regionális szinten családközpontú támogatási politikát folytatnak, ezért a Coop igazgatóságával egyetértésben a kuratórium úgy döntött, hogy az országos lefedettséggel rendelkező közintézményrendszerek közül 2011-ben a különleges gyermekotthonokat támogatja. Erre a célra idén mintegy húszmillió forintot fordít. A kuratórium szolidaritási alapon a megyék, az önkormányzatok és a katasztrófavédelem munkatársaival együttmű ködve a belvíz által érintett területeken élő k megsegítése mellett döntött. E célok mellett 2011-ben is lesznek egyéb támogatási formák, az év során felmerülő problémáktól, igényektől függően. Kálmán Attila

Mindenkinek becsengettek!

2009-ben Magyarországon jött létre a Mindenkinek becsengettek! elnevezésű program, amely az integrációs oktatás megvalósítását tűzte ki céljául.

A Down Egyesület elnökének, Kisari Károlynak köszönhető koncepció lényege, hogy enyhén és közepesen súlyos fogyatékkal élő gyermekeket visz be a többségi oktatási intézményekbe azért, hogy együtt szocializálódjanak és tanuljanak ép óvodás és iskolás gyermekekkel. A program idén átlépi a magyarországi határokat azért, hogy párhuzamosan román és ukrán közoktatási intézményeket is bevonjon az integrációs törekvések gyakorlati megvalósításába, amelynek első fázisában egy átfogó kutatás készül a többségi társadalom attitű djének a fogyatékosok be- és elfogadásáról. A programban részt vevő országokban ugyanis rendkívül alacsony, alig néhány százalékos a fogyatékosok nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésének aránya, szemben az európai uniós tagállamok átlagosan 40%-os foglalkoztatottságával. Magyarországon, Romániában és Ukrajnában egyszerre indul el a „Mindenkinek becsengettek!” elnevezésű integrációs oktatási kampány gyakorlati megvalósítása. A határ menti régiók együttmű ködésének keretében három civil szervezet: a magyarországi Down Egyesület, az ukrán Medical and Social Rehabilitation Center és a romániai Organizatia Caritas Satu Mare Association fogott össze annak érdekében, hogy megváltoztassák a közoktatásról eddig kialakult képet. Az egyévesre tervezett program rövid távú célja a korai integráció szakmai alapjainak megteremtése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.