Áprilistól drágábban kapjuk az orosz gázt

Áprilistól a képlet alapján mintegy 10 százalékkal, 400 dollár fölé nő a Gazprom Magyarország felé alkalmazott gáztarifája – értesült lapunk.

Úgy tudjuk, áprilistól az árképlet alapján mintegy 10 százalékkal, ezer köbméterenként ismét 400 dollár fölé emelkedik a Magyarországra szállított orosz gáz tarifája. Ennek oka az erőteljesen meglóduló nemzetközi olajpiac. A hazánkra vonatkozó, 1996 és 2015 között érvényes képlet alapvetően az olajkurzushoz – pontosabban egyes olajtermékek trendjéhez – köti az átadási tarifát. A magyar ár ugyanakkor továbbra is jóval magasabbnak tűnik, mint az európai átlag. Legalábbis a Reuters hírügynökség orosz forrásai szerint jelenleg az európai átlag 308 dollár, ami 2011 végéig 352 dollárra kúszhat fel. Nekünk pedig már január óta mintegy 380 dollárt számláznak. A látszat ellenére – forrásaink szerint – nem Magyarország fizeti a legmagasabb Gazprom-tarifát. Viszont a szerződések titkosságára hivatkozva pontos adatok közlésétől rendre elzárkóznak.

A változásokat a hazai piacon is érvényesíthetik
A változásokat a hazai piacon is érvényesíthetik

A hírek alapján mind a magyar kormány, mind az E.ON kezdeményezte a szerződés lejárat előtti újratárgyalását. A Gazprom ezeket a kezdeményezéseket ugyanakkor keményen elutasítja. Fellegi Tamás szakminiszter és magyar–orosz kapcsolatokért felelős kormánybiztos a parlamentben képviselői kérdésre válaszolva közölte: a magyar kormány álláspontja szerint már 2012-ben meg kellene állapodni az új gázszállítási feltételekről. Ám szavai szerint az orosz fél erre csak közvetlenül a lejárat előtt, 2014-ben hajlik.

Az elmúlt napok hírei szerint a német E.ON is tárgyalásokat kezdeményezett a Gazprommal a gázbeszerzési szerződések felülvizsgálata céljából. A német konszern évek óta a gázfelesleg problémájával küzd. A – nagyjából egy kaptafára – kötött európai szerződések szerint akkor is fizetnie kell az előre leszerződött mennyiségekért, ha vevő híján azt történetesen át sem tudja venni. Miközben az olajár – és ezzel az E.ON által a Gazpromnak fizetendő tarifa –szárnyalásnak indult, az európai kereslet lanyhulása a gáztőzsdék árait lenyomta. Így az E.ON vevői is azzal szembesülnek, hogy a német társaságtól jóval drágábban juthatnak gázhoz, mint az azonnali piacon. Ennek jegyében a magyar kormány is előírta az E.ON számára: a lakossági gázárban 40 százalék erejéig akkor is az azonnali piaci árakat kell érvényesítenie, ha a gázt éppenséggel a jóval drágább hosszú távú orosz–magyar szerződés alapján szerzi be.

Mindezek folytán az E.ON a hírek szerint azt kéri az orosz féltől: a hosszú távú szerződésekben vegyék figyelembe az alacsonyabb tőzsdei árakat. Orosz részről erre – a Ria Novosztyi értesülései szerint – egyelőre határozott nem a válasz.

Az áprilistól megemelkedő gáztarifáit az E.ON minden bizonnyal a hazai gázárakban is igyekszik érvényesíteni. Az egyre erősödő forint nem feltétlenül tompítja az áremelő hatást: a Fidesz-kormány döntése nyomán ugyanis az árfolyamkockázatot most már a cégek vállalják. Vagyis ha a dollár eltér a – 210 forint körüli – középárfolyamtól, annak haszna és kára is a gázcégeket illeti. Kutas István, az E.ON Hungária szóvivője mindezek kapcsán kizárólag annyit kívánt megjegyezni: az E.ON folyamatosan tárgyal a Gazprommal a szerződéses feltételekről. Az egyeztetés a német E.ON és a Gazprom teljes szerződésállományára vonatkozik, ami Magyarországot is magába foglalja – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.