Állami gondoskodás után, pályakezdés előtt

Az állami gondoskodásban élő gyermekek nehézségei nem oldódnak meg a felnőttkorral, a legnagyobb küzdelem igazából még a nagykorúság után vár rájuk.

Az állami gondoskodásban élő gyermekek számos nehézséggel és problémával küzdenek. Intézményi oldalon sok szó esik a megfelelő körülmények biztosításáról, azonban a nem anyagi jellegű támogatásról sokszor megfeledkezünk. „Minden ember sikerorientált, és ez különösen a gyerekekre igaz. Nekik még formálódik a személyiségük. Ha ebben a fejlődési időszakban valakit folyamatos kudarcok érnek, egy idő után feladja, és akkor jönnek a sorozatos problémák. Nekünk, nevelőknek kiemelt szerepünk van abban, hogy megőrizzük a gyermekek motiváltságát, hiszen későbbi boldogulásuk múlik ezen –mondja Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója.

Az Union Biztosító hosszú évek óta támogatója a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központnak, és az Esélyt adunk! program keretében elkötelezett híve a fiatalok tehetséggondozásának. Ez nem merül ki az anyagi hozzájárulásban. Az Union saját dolgozói bevonásával havi rendszerességgel szervez változatos, szabadidős programokat és pályázatokat az otthon lakói számára, melyek célja a gyermekek élményeinek gazdagítása és motiváltságuk fenntartása.

„A tudatos élettervezés nemcsak az állami gondoskodásban élő gyermekek számára jelent kihívást, hanem általános társadalmi probléma. Egy olyan társadalomban, ahol az öngondoskodást még tanuljuk, nem várhatjuk el, hogy a motiváció egyformán működjön mindenkiben” – mondja Zsoldos Miklós, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Az állami gondoskodásban élő gyermekek esetében kiemelten fontos a piacképes szakma megszerzése, hiszen ha egyszer elhagyják a gondozó intézményt, már csak magukra számíthatnak. Esetükben a szakmunkásképzések a gyakoribbak, felsőfokú képzésben csupán a gyermekek töredéke vesz részt. A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ adatai szerint a náluk gondozott gyermekek 20 százaléka utógondozói ellátott, tehát minden ötödik gyerek 18 évnél idősebb. Az utógondozói ellátottak 98 százaléka nappali tagozaton –elsősorban középfokú tanintézményben – tanulmányokat folytat, két százaléka álláskereső pályakezdő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.