Fúrják az olasz női kvótát

A női kvóta tervezett kötelező bevezetése nem várt ellenállást váltott ki az olasz üzleti és banki lobbiszervezetek részéről. Az ezt célzó eredeti törvényjavaslat szerint az itáliai vállalatok igazgatóságaiban a gyengébb nem képviselőinek arányát 30 százalékra kellene növelni a jelenlegi négyről.

Ez az arány egyébként a második legalacsonyabb Nyugat-Európában, nem szólva arról, hogy a nemek közötti bérkülönbség is jelentős az olaszoknál. Összehasonlításként: Európa legnagyobb háromezer vállalatának irányító testületében 11,7 százalék a nők aránya.

A tervezetet, amely az önkormányzati, illetve a tőzsdecégeket kötelezné az igazgatóságok „kiegyensúlyozására”, kormánypárti és ellenzéki oldalon kezdetben egyaránt támogatták. Kifelé legalábbis úgy tűnt. Csakhogy pár nappal a Silvio Berlusconi szexbotrányai miatt országszerte megtartott tömegtüntetések után – amelyeken lányok-asszonyok százezrei kérték ki maguknak a miniszterelnök nőkről vallott sekélyes nézeteit – valami megváltozott: a kormányfő pártja nem kevesebb mint ötven módosító indítványnyal próbálja felvizezni a törvényjavaslatot.

Valakik meg akarják torpedózni a javaslatot a keddi szenátusi tárgyaláson – háborgott a Reutersnek a női vállalatvezetők érdekvédelmi szövetségének (AIDDA) elnöke, Laura Frati Gucci. Szerinte a nők már bizonyítottak: az utóbbi tíz évben indított vállalkozások alapítói és irányítói háromnegyed részben nők voltak – érvelt a kvóta mellett, elismerve ugyanakkor, hogy a hölgyek többsége ma még rokonaiktól örökli meg az igazgatósági helyet. Nem kivétel ez alól a Berlusconi família sem, ahol a Fininvest családi holding és aMondadori kiadó élén Marina Berlusconit, a kormányfő lányát találjuk.

A törvényjavaslat langyos fogadtatásban részesült a legnagyobb lobbiszervezetek, így az üzleti vállalkozásokat tömörítő Confindustria, az olasz bankszövetség és a biztosítói szövetség (ANIA) részéről. A hét elején még meglévő támogatásuk mára elillant, s most a közös nyilatkozatukban elhamarkodottnak vélik a kvóta bevezetését. Szerintük ehhez legalább tíz évre van szükség, és a kilátásba helyezett büntetéseket is aránytalanul súlyosnak tartották. A 30 százalékot is sokallják – igaz, kimondatlanul. A szervezetek a lépcsőzetes bevezetés mellett kardoskodnak, és szívesen vennék, ha ez két-három parlamenti cikluson át húzódna. Legrosszabb esetben ez 15 évet jelent. Érdekesség, hogy a közleményt a Confindustria részéről Emma Marcegaglia elnök asszony jegyzi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.