Nyereségbe váltott az EBRD

Nyereséges évet zárt tavaly az EBRD. A profit lehetőséget biztosít arra, hogy a bank idén is 8-9 milliárd eurót fektethessen be a térségbe.

Ahogy Kelet-Közép-Európa felzárkózó országai megkezdték a kievickélést a recesszióból és a legtöbben visszatértek a növekedés útjára, úgy a bank is nyereséget produkált – értékelte a tavalyi évet Manfred Schepers, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pénzügyi elnökhelyettese. Míg egy évvel ezelőtt 746 millió eurós veszteségről kényszerült beszámolni, 2010-ben 1,4 milliárd euró nettó profitot ért el az EBRD. A bank reményei szerint a pozitív gazdasági környezet 2011-ben is lehetővé teszi a nyereséget, de tisztában vannak azzal, hogy a pénz- és tőkepiacok változása kedvezőtlenül is befolyásolhatja az eredményt. A térség makrogazdasági fejlődésével, az igényekkel és saját középtávú stratégiájával összhangban ebben az évben is 8-9 milliárd euró között fektetnének be.

A tavalyi a rekordok éve volt. Az EBRD igazgatósága 386 projektet hagyott jóvá,melyek összértéke 9 milliárd euró volt, 1,1 mil liárddal több, mint egy évvel korábban. A bank az első számú befektető a térségben, és ebben az évben is kész finanszírozni helyi vállalatokat és támogatni külföldi beruházásokat. A pénzügyi szektor erősítése mellett egyre nagyobb súlyt kap a reálgazdaság is. Az új kötelezettségvállalások több mint negyede egyenesen a régió vállalatait érintette. A prioritások közé tartoztak a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos, illetve a növekedő élelmiszerárakra válaszolva a mezőgazdaságba irányuló befektetések. Magyarország számára 165 millió euró értékű befektetést fogadott el az igazgatóság, s az összeg idén is hasonló lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.