Alaposan vizsgálódna a Kehi

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) visszamenőleg vizsgálhatná a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását és a működési költségeiket – mondta Selmeczi Gabriella, a fideszes képviselő, egyben nyugdíjvédelmi kormánymegbízott az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának hétfő délelőtti ülésén.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosítással kapcsolatban úgy fogalmazott: a törvénynyel a Kehinek adnának felhatalmazást, jogosítványt, feladatot arra, hogy az állami rendszerbe visszatérő tagok magánnyugdíjpénztári vagyonát átvilágítsa.

A Kehi a törvényi felhatalmazással vizsgálhatná az átadás-átvétel folyamatát, azt, hogy érvényesülnek-e a magánpénztári tagok jogai, és hogy mekkora vagyonról van szó – emelte ki Selmeczi Gabriella. A gazdálkodás területén a Kehi azt ellenőrizhetné, hogy milyen befektetési döntéseket hoztak a magánpénztárak, „jó gazda gondosságával” jártak-e el – fejtette ki. A Kehi emellett visszamenőleg ellenőrizhetné a működési költségeket, ennek apropóján azt is, hogy milyen forrásokat költöttek a reklámokra a magánpénztárak –húzta alá a fideszes politikus. Selmeczi Gabriella megjegyezte: közérdek a magánpénztárak átvilágítása, elszámoltatása az állampolgárok felé, hiszen közel hárommillió állampolgár választotta a biztonságot nyújtó állami rendszert az átlépéssel.

Az átlépők vagyona átkerül egy állami alapkezelőbe – tette hozzá azzal, hogy közpénzekről van szó, és a kormányoldal pedig megígérte a magánpénztári tagoknak, megvizsgálja, mennyit ér valójában a vagyonuk, miként gazdálkodtak azzal. A kormány támogatta az előterjesztést, ahogy a bizottság többsége is igennel voksolt a javaslat tárgysorozatba vételére és az általános vitára bocsátására 21 igen és négy – szocialista képviselői – nem szavazat mellett.

A tegnap este a parlamentben általános vitában tárgyalt javaslathoz már érkezett is egy módosító. A benyújtó a fideszes Dancsó József volt, aki egy ötoldalas pontosítást fűzött Selmeczi Gabriella hatoldalas jogszabálytervezetéhez. A módosítások azt a célt szolgálják, hogy a Kehi vizsgálatai során titkos adatokhoz csak a megszabott feladataival összhangban, és az ahhoz szükséges mértékben férjen hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.