Túl jól állnak a brit bankok

A brit kormány másfélszeresére emelte előrejelzéseiben a szigetországban tevékenykedő pénzintézetektől várt adóbevételt.

Normális körülmények között a bejelentésnek a jövő évi költségvetés márciusi ismertetésekor kellett volna elhangoznia. George Osborne pénzügyminiszter azonban inkább a bankok küszöbönálló fizetésemelési és premizálási döntéseinek meghozatala előtt szólt a bankadó növeléséről. A kormány az eddig tervezett 1,7 milliárd fonthoz 800 milliót tett hozzá, így a teljes summa elérte a kerek 2,5 milliárd fontot. Ráadásul a következő években is ekkora befizetést várnak el a pénzintézetektől.

A vártnál több bankadó javította a londoni City tárgyalási pozícióit a jutalmakról
A vártnál több bankadó javította a londoni City tárgyalási pozícióit a jutalmakról

A kedd délelőtt különböző rádió- és tévéműsorokban magyarázkodó pénzügyminiszter a sarc emelését a bankok várakozáson felüli eredményes tevékenységével indokolta. Osborne az idő előtti nyilatkozatát azzal is indokolta, hogy jobb, ha a bankok tudnak az adóemelésről, mielőtt tárgyalóasztalhoz ülnek a prémiumok mérséklése és a kis- és középvállalkozások nagyvonalúbb hitelezésével kapcsolatos egyeztetésekre.

A megállapodás tegnap meg is született a brit kormány és a négy legnagyobb lakossági bank között. A Merlin projektként emlegetett megegyezés keretében lényegesen – 190 milliárd fontra – emelkedik a vállalkozásoknak nyújtott hitelek összege, 76 milliárd jut a külön figyelemben részesülő kisvállalkozásoknak. A bónuszok kényes területén a négy bank menedzsmentje ígéretet tett arra, hogy az elmarad majd a tavalyi, sokat bírált összegtől, s a legjobban jutalmazottak neveit nyilvánosságra kell hozni, csak azért, hogy a bankárok ne igyekezzenek a legjobban premizáltak közé tartozni.

A pénzügyi tárca vezetője nem tagadta, hogy a bankok mérlege alapján kiszámolt 800 millió font extra bevétel „nagy segítség a kormány számára, és segít a költségvetési deficit csökkentésében”. Mint mondta, a bankadóval a kormány biztosítani kívánja, hogy a pénzügyi szolgáltatók igazságosan járuljanak hozzá a társadalom előrehaladásához. Vince Cable, a City-ellenes kereskedelmi miniszter a bankadót a kormány „egyetlen” fegyverének nevezte, s mint mondta, különösen haragszik azon pénzintézetekre, melyeket a válság idején a kormány segített ki. A szakszervezeti fogadtatás elutasító volt. A Unite főtitkára, Len McCluskey szerint szánalmas a bankadót büntetésként beállítani, az államkasszába kerülő pluszpénz nem több, mint alamizsna, miközben a bankok úgy dobálják a bónuszokat, mint a konfettit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.