Lázas vita a távhő áráról

Folytatódik az össztűz Lázár János javaslatára, amely a megújulóenergia- és távhőtermelők támogatását 15 helyett 25 százalékkal csökkentené.

Közvetlen előzményként Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere a villamosenergia-törvény más irányú módosító csomagjába a távhő- és megújulóenergia-termelők támogatásának 25 százalékos csökkentéséről szóló javaslatot „csempészett”.

Ez visszamenőleg felülírná frakció- és polgármestertársai, Kósa Lajos és Schmidt Csaba 15 százalékos csökkentésről szóló, tavaly elfogadott törvényjavaslatát. A január végén szabadságra távozó Lázár János beadványára a szaktárca először csak úgy reagált, hogy azt vizsgálják, de Bencsik János államtitkár a Facebookon vállalhatatlannak nevezte azt, mondván, „felülírna egy kompromiszszumot”.

Az MSZP-s Szanyi Tibor is a javaslat ellen szólalt fel, mint ahogy nem maradt csendben a Magyar Szélenergia Társaság, a Biomassza Erőművek Egyesülése s a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) sem. Az érdekképviseletek rendre a vállalkozások ellehetetlenítését vetik Lázár szemére, és a javaslat elfogadása esetére több tíz százalékos távhőáremelést helyeznek kilátásba. (A megújulóenergia- és távhőtermelőket az áramfogyasztók támogatják a villanyszámla egyik tételén keresztül.)

A MKET szinte pontosan megismételte egy évvel ezelőtti érvelését, amikor még a Bajnai-kormány igyekezett csökkenteni a támogatásokat. Kedden a szabadságáról hazatérő Lázár János megvédte javaslatait, mondván, sok érdekcsoport beruházása megtérült, így a támogatást haszonként vihetik ki az országból, mindenfajta fa elégetését nem kellene egyformán hasznos biomassza-felhasználásnak tekinteni, és emiatt magas az áramár. A frakció álláspontját ugyanakkor magára nézve kötelezőnek tekinti majd. (Az ügy terítékre kerül a Fidesz siófoki frakcióülésén is.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.