Javult tavaly a külkereskedelmi mérleg

Euróban számolva 48, forintban 44 százalékkal javult tavaly a külkereskedelmi mérleg a 2009-eshez képest. Az aktívum 1,9 milliárd euróval, illetve 468 milliárd forinttal volt magasabb az egy évvel korábbinál, s 5,55 millárd eurót, illetve 1525 milliárd forintot tett ki.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint tavaly az export – euróban – 21 százalékkal nőtt, míg a magyar piac felvevőképességének erős romlása miatt az import csupán 19 százalékkal volt magasabb a bázisidőszakénál. Az év utolsó hónapját ugyanezek a mutatók jellemezték. Az sem változott, hogy decemberi kivitelünk 73 százaléka az Európai Unióba irányult, míg behozatalunk 66 százaléka onnan érkezett.

Elemzők a keddi lesújtó ipari termelési adat után megkönnyebbüléssel nyugtázták, hogy még sincs akkora baj, mint amire a novemberi teljesítményét decemberben 11,8 százalékkal alulmúló ipari kibocsátásból következtetni lehetett. Vélhetően egyszeri tényező okozhatta a nyugodtan mondható brutális visszaesést, ez azonban csak a részletes adatok jövő heti közléséből derülhet majd ki.

Az ipar mint az export és a gazdasági növekedés eddigi hajtóereje továbbra is átlag felett fog teljesíteni, ám az uniós megszorítások miatt dinamikája enyhül. Emellett a belső fogyasztás importnövelő hatása is érvényesül, ám nem anynyira, hogy külkereskedelmi deficithez vezessen. Az ország aktívuma azonban gyors olvadásnak indul, s az idén csupán 4-5 százalékos plusz marad meg belőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.