Az ipar húzza az IT-piacot

Egyes EU-országok növekedése és a meglóduló ipari termelése érezteti a hatását az IT-megrendelésekben is, a hazai vállalatok idén már fejlődésre számítanak – vélekedik Rátkai Péter, a Getronics Magyarország ügyvezetője.

A holland KPN leányvállalataként működő cég üzemelteti a csoport regionális szolgáltató központját, amelyet már „felfelé húznak” a külföldi megrendelések, tavaly óta negyven fővel bővítették a létszámot, amely már 300 fölött jár, s további növekedésre számítanak. Rátkai Péter szerint az ipari termelés növekedése Magyarországon is új informatikai megrendeléseket generál, a Getronics is újabb megbízást kapott egy magyarországi autógyártótól, amely jelentős kapacitásbővítést jelentett be, így bővítenie kell magas szintű informatikai hátterét. Az ipari termelővállalatok ma már informatikai eszközökkel szabályozzák a teljes termelésirányítást, beszerzést, logisztikát is, az olyan hagyományos területek, mint a számvitel mellett. A termelésben az infokommunikációs infrastruktúra költségei a bevételekhez képest nem jelentősek, de a hatékonysághoz és a versenyképességhez, így akár a profittermelő képességhez is igen komoly mértékben járulnak hozzá – mondta a szakember, aki hozzátette: az infokommunikációs infrastruktúra leállása a termelővállalatoknál egyetlen nap alatt nagyobb kárt okozhat, mint a teljes bekerülési költsége.

A Getronics az idén Magyarországon további jelentős létszám- és tízszázalékos bevételi bővülést tervez, tavaly öszszesen 12 milliárd forint bevételt értek el, amely ugyan egymillliárddal kisebb az azt megelőző évinél, ám a magyar leányvállalat EBITDA-rátája elérte az anyavállalat által elvárt nyolc százalékot. Annak ellenére, hogy a korábbi várakozásokkal ellentétben a magyar piac még nem indult növekedésnek 2010-ben. Ezért a piacon az anyavállalati elvárás tavaly az eredménytermelő képesség javítása volt, idén viszont már a bevétel növelése a cél. 2011-ben ezért Magyarországon is bevezetik a nemzetközi piacokon már jól vizsgázott új fejlesztéseiket, melyek között több felhőalapú szolgáltatás is van. Egy ilyen, online munkakörnyezetet biztosító, tizenháromezer felhasználót kiszolgáló megoldást nemrég vezettek be a TNT Postnál Hollandiában, Belgiumban és Nagy-Britanniában.

Ami a magyar piacot illeti, a várakozások szerint a szakmai konszenzussal elkészült Digitális Megújulás Cselekvési Terv is lendületet adhat, hiszen az államigazgatás számos kulcsterületén indulhatnak el a régóta várt infokommunikációs fejlesztések.

A gyártók kapacitásbővítései új informatikai megrendelésekkel járnak együtt
A gyártók kapacitásbővítései új informatikai megrendelésekkel járnak együtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.