A Malév terveit tárgyalja a mai közgyűlés

Közgyűlést tart ma a Malév, amelynek az előre meghirdetett napirend szerint a legfontosabb napirendi pontja a légitársaság idei üzleti tervének elfogadása, s nem tárgyalnak a légitársaság tőkehelyzetének rendezéséről.

Igaz, az erről szóló döntésre van ideje a többségi tulajdonos magyar államnak: a társaság 2010-es üzleti évéről szóló eredménybeszámolóját májusban kell elfogadni, s ezt követően kilencven nap áll rendelkezésre a tőkehelyzet rendezésére.

A cég üzleti tervét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, s értesüléseink szerint az érdekképviseletek sérelmezik, hogy még ők sem ismerhették meg. Idénre növekvő utasszámmal, a tavalyi kilencvenmilliárdhoz képest növekvő bevétellel, s javuló hatékonysággal számolnak. A gépek kihasználtsága tavaly 65 százalék fölött volt, de további javulást várnak. Ebben segíthet, hogy az American Airlines közvetlen járatot indít New Yorkba, amely Malévjáratszámot is kap, s így a légitársaság négy év után közvetlen transzatlanti kapcsolatot kínálhat. Így nőhet az átszálló utasok aránya: jelenleg a Budapesten átszállók az utasok több mint felét teszik ki, de iparági tapasztalatok alapján a hetven százalék körüli érték tudja biztosítani az üzemi eredményt, ha a helyi piac olyan kicsi, mint a magyar. Martin Gauss vezérigazgató tervei szerint a cégnek üzemi szinten 2012-re el kellene érni a pozitív szintet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.